Analyse
Analyse

Aandelenkoersen doen er op korte termijn niet toe

Joeri 26 april 2021

Waardebeleggers zoeken naar ondergewaardeerde aandelen die hen op termijn een hoog rendement bezorgen. Hiervoor moet je een voorsprong hebben op andere beleggers. Een eenvoudige voorsprong valt te behalen uit het feit dat de markten tegenwoordig zeer sterk focussen op de korte termijn. 

Koersuitslagen en kortetermijntrading is van alle tijden, maar het wordt de laatste jaren steeds belangrijker gemaakt. Beleggers willen snel resultaat, al is het maar een paar procent. Dit geldt voor particuliere beleggers, maar zeker ook voor de professionele beheerders. 

Druk op moneymanagers

De professionele beheerders van vermogen staan onder enorme prestatiedruk. Presteren op de lange termijn is van ondergeschikt belang aan presteren op de korte termijn. Resultaten worden vaak op kwartaalbasis bekeken. Wanneer een fondsbeheerder een kwartaal de index of de concurrentie niet verslaat moet hij zich verantwoorden. 

Dit werkt het korte termijn denken enorm in de hand. Als aandeel X omhoog gaat, en de fondsmanager van een concurrerende firma koopt aandeel X, dan moet je als manager wel mee. Anders word je komende maand op het matje geroepen waarom je ook niet aandeel X gekocht hebt, terwijl het toch zo duidelijk in een stijgende lijn zat. 

Naast het kortetermijndenken werkt dit ook kuddegedrag in de hand. En dit biedt kansen voor ons waardebeleggers

Voorsprong

Van dit gedrag kunnen we profiteren. In een wereld van kortetermijnhandel denken wij aan de lange termijn. Dit betekent simpelweg dat het niet uitmaakt wat de koers van een aandeel op korte termijn doet. We kopen een aandeel voor € 25 omdat we denken dat het € 50 waard is. We verwachten dat het binnen een paar jaar naar de faire waardering van € 50 zal gaan. 

Wanneer er een kleine tegenslag is op de beurs of in het bedrijf, kan de koers uiteraard dalen. Zolang het geen langetermijngevolgen heeft, blijven wij de aandelen vasthouden of kopen we meer. Beleggers die zich richten op de korte termijn zullen dit echter niet snel doen. 

“Een aandeel wat daalt van € 25 naar € 20 wil natuurlijk niemand hebben!”

Wachten op goed nieuws

Zij wachten eerst op koersherstel en goed nieuws. Want je wil natuurlijk niet als enige belegger een aandeel vasthouden wat alleen maar daalt. Maar het probleem is, wanneer dat goede nieuw uitkomt is de koers meestal al opgelopen en de kans op hoge rendementen verdwenen. 

Conclusie

Het is belangrijk om je geen zorgen te maken over de aandelenkoers van dag tot dag, of zelfs van maand tot maand. Koop aandelen waarvan je vrijwel zeker weet dat ze in de toekomst meer waard zijn dan dat je er vandaag voor betaalt. 

Laat je vervolgens niet afschrikken door nieuwsberichten en angst uit de markt. Kijk naar de prestaties van het bedrijf, en niet naar de aandelenkoers. 

Dit is een beproefde weg naar succes die maar weinig beleggers weten te bewandelen. 

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet