Aandelen
Aandelen

Bij beleggen geldt: saai is goed

Joeri 3 februari 2021

Saai heeft een negatieve klank. Maar beleggen in ‘saaie’ bedrijven is vaak juist een goede strategie. Met saai in deze context bedoelen we vooral sterk en voorspelbaar. Het zijn bedrijven die al lang bestaan, soms al meer dan honderd jaar. In tegenstelling tot wat veel beleggers denken kan je ook met saaie aandelen hoge rendementen halen. 

In je zoektocht naar aandelen om in te beleggen zijn bedrijven uit deze categorie goed te herkennen. Zo halen ze een hoog rendement op het eigen vermogen en relatief hoge marges.

Belangrijk is dat ze deze ook in economische moeilijke tijden genereren. Dit geeft aan dat het sterke bedrijven zijn en relatief ongevoelig voor de staat van de economie. Dit maakt ze voorspelbaar en constant, wat wij betere termen vinden voor saai. 

Sectoren

Veel van deze bedrijven vinden we in de sector defensieve consumentengoederen. Het zijn producten die consumenten nodig hebben. Denk aan de bekende namen zoals Unilever (ULVR), Procter & Gamble (PG) en McDonalds (MCD).

Maar ook in andere sectoren vinden we dit soort bedrijven. Bijvoorbeeld bedrijven die medische hulpmiddelen produceren zoals injectienaalden. Of bedrijven die betalingsverkeer faciliteren, zoals Visa (V) of Mastercard (MA). In de meeste sectoren zijn wel bedrijven te vinden die een noodzakelijke dienst of product leveren. 

De rode draad is dat het grote en bekende bedrijven zijn. Onder andere hierdoor zijn ze gemakkelijk te begrijpen. We zien iedere dag wat ze doen, en vaak gebruiken we de producten of diensten zelf ook. 

Wanneer kopen

Uiteraard zijn er ook nadelen te vinden bij deze bedrijven. Zo groeien deze bedrijven meestal niet meer zo snel. Daarnaast zijn ze vaak relatief duur gewaardeerd, andere beleggers zien ook de kracht van het bedrijf.

Maar dit betekent absoluut niet dat je er geen hoge rendementen mee kan halen. Het is belangrijk dat je dit type bedrijf alleen koopt wanneer het in de aanbieding is. Aangezien het dus sterke en voorspelbare bedrijven zijn, gebeurt dit niet vaak. De laatste keer was in het voorjaar van 2020, toen de paniek op de beurs alle aandelen naar beneden trok. 

Beleggers die toen de saaie bedrijven kochten zitten er de komende jaren goed bij. Niet in de laatste plaats omdat dit type aandeel vaak een aanzienlijk dividend uitkeert. 

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet