Educatie
Educatie

Wacht niet op het perfecte moment om te beginnen

Joeri 10 december 2020

Veel beleggers maken zich momenteel zorgen over de toekomst. Er zijn dan ook veel onzekerheden: de pandemie, de Amerikaanse verkiezingen, ongekende rentestanden, zeer hoge overheidsschulden et cetera. En toch willen we zeggen tegen degene die overwegen geld aan het werk te zetten: doe het nu, wacht niet!

Er is inderdaad veel onzekerheid, maar dat is eigenlijk meestal het geval. Daarnaast reageert de beurs vaak heel anders op die onzekerheid dan je zou verwachten. 

Recent voorbeeld hiervan is uiteraard het gevolg van de pandemie op de beurs. Wat verder terug vinden we de verkiezing van Donald Trump in 2016 een treffend voorbeeld. In de peilingen was Hillary Clinton de aangewezen winnaar. Toen kwam het onverwachte nieuws dat Trump gewonnen had. Wat zou dit betekenen voor de grote beursindexen!?

Nou… eigenlijk niets.

De S&P 500 sloot de dag na de verkiezingsuitslag 1% hoger. 

Afwachten

Veel mensen zijn geneigd om bij onzekerheden een afwachtende houding aan te nemen. Maar stel dat je nu met jezelf afspreekt dat je twee maanden wacht. Tot het vaccin werkt, Biden is ingezworen en de rust is wedergekeerd bijvoorbeeld.

Er zijn dan twee mogelijke scenario’s: 

  • Over twee maanden staat de beurs hoger dan vandaag;
  • Over twee maanden staat de beurs lager dan vandaag.

Zo simpel is het. Maar de gevolgen van beide scenario’s kunnen aardig complex zijn.

Want wat doe je in scenario 1? Koop je aandelen tegen een hogere koers? Dat voelt als verliezen, je had immers eerder meer voor je geld kunnen krijgen. Misschien moet je nog even wachten op de volgende koersdip? En voor je het weet blijf je wachten op ‘het perfecte moment’. 

Het tweede scenario heeft in de praktijk vaak hetzelfde effect. Want zou je nu wel kopen terwijl de beurzen aan het dalen zijn? Waarschijnlijk blijven ze verder dalen, toch? Ook hier is de onervaren belegger geneigd af te wachten op een beter instapmoment. 

Perfection is the enemy of progress – Winston Churchill

Begin nu

Je hebt echter helemaal geen perfecte timing nodig om succesvol te beleggen. Je verkoopt nooit precies op de piek en koopt nooit precies op de bodem, maar dat maakt nauwelijks verschil. Het belangrijkste is dat je sterke bedrijven zo lang mogelijk voor je laat werken. Daarom moet je zo snel mogelijk beginnen en je geld nu aan het werk zetten.

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet