Educatie
Educatie

Psychologie op de beurs: 10 tips

Joeri 13 oktober 2020

Om succesvol te beleggen is meer nodig dan een goede strategie. Er is ook een sterke geest nodig om deze strategie consequent te blijven volgen. Wanneer je hier niet over beschikt, zal op de lange termijn je rendement hieronder lijden. Hoe goed je strategie en risicomanagement ook zijn. Met deze 10 tips blijf je je emoties de baas. 

Stop met het zoeken naar ‘De Heilige Graal’
Er is geen perfecte beursstrategie die in 100% van de gevallen werkt. Stop dus met zoeken en focus op een strategie die goed werkt en past bij je risicotolerantie en doelstellingen. 

Accepteer dat iedere strategie (en belegger) wel eens verliest
Ook de professionals zitten er wel eens naast. Dat hoort erbij. Als je niet wilt verliezen kan je nooit de risico’s nemen die nodig zijn om te winnen. 

Stop met het zoeken van bevestiging
Vorm je eigen mening op basis van feiten en gebeurtenissen op de beurs. Handel niet op basis van wat je denkt dat er zou moeten gebeuren, verlies de data niet uit het oog. 

Weet vooraf wanneer je gaat kopen
Zorg dat je een ‘watchlist’ hebt van bedrijven waarvan je een goed beeld hebt van de intrinsieke waarde. Bepaal vooraf tegen welke koers je de aandelen wil kopen. 

Weet vooraf wanneer je gaat verkopen
Hetzelfde geldt voor het verkopen van aandelen. Weet wat je bezit, en waarom. Dan weet je ook wat het (ongeveer) waard is. Bepaal vooraf een koers waarop je winst neemt. 

Verkoop op tijd
Geef het toe als je het mis hebt en verkoop dan zo snel mogelijk. Op deze manier houdt je je verliezen beperkt. 

Handel alleen op basis van je strategie
Doe nooit transacties op basis van emoties of ego. Voorkom dat angst en hebzucht invloed hebben op je transacties. 

Blijf positief
Concentreer je op het succes van je strategie en wat je bereikt door gedisciplineerd te zijn. Sta stil bij je winsten, anders krijgt het negatieve sentiment de overhand. 

Overwin je angst en ga ervoor
Er komt een moment dat je al je huiswerk hebt gedaan. Je hebt een goede strategie en een aandeel van je watchlist wordt koopwaardig. Koop dan ook!

Focus op je toekomstige doelen, niet op huidige tegenslagen
Houd vast aan je langetermijndoelen en blijf kijken naar die stip op de horizon. Verlies, ook in moeilijke tijden, het doel niet uit het oog. Je zult succesvol zijn, soms kost het alleen even tijd.

Conclusie

Om succesvol te beleggen moet je vertrouwen hebben in jezelf en in je strategie. Kies een strategie die bij je past en die bewijzen succesvol is op de lange termijn. Het enige wat je dan nog nodig hebt is zelfdiscipline en tijd. 

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet