In een gespreid beleggingsportfolio kunnen obligaties een nuttige rol spelen. Het rendement van aandelen is op de korte termijn vaak erg volatiel. Op de lange termijn leveren aandelen echter vrijwel altijd een hoger rendement dan obligaties.
Dankzij dit hogere rendement zijn aandelen in veel gevallen minder risicovol dan obligaties. Het is hierbij wel een vereiste dat er sprake is van een goed gespreid aandelenportfolio én dat de belegger een lange beleggingshorizon heeft.
Over de afgelopen 200 jaar behaalde aandelen, na inflatie, een rendement van circa 7% per jaar. Dat betekent dat je je inleg iedere 10 jaar verdubbeld. Wil je over 20 jaar met pensioen? Wanneer je een grote index belegt, zal iedere € 10.000 die je vandaag investeert, dan circa € 40.000 waard zijn.
Zo’n rendement is niet mogelijk met (hoogwaardige) obligaties. Over een periode van 20 jaar is het verschil in rendement bovendien gigantisch.
Hieronder het rendement van een obligatie ETF over de afgelopen ~20 jaar. Ontvangen couponrente werd herbelegd.
Met relatief weinig schommelingen groeide een investering van $ 10.000 in 20 jaar tijd naar circa $ 18.000.
Een investering in aandelen over dezelfde periode, in dit geval de S&P 500, laat een heel ander verloop zien. Bij deze berekening werden ontvangen uitkeringen, dividend in dit geval, ook herbelegd.
Er is duidelijk sprake van meer volatiliteit. Tijdens de financiële crisis raakte de aandelenbelegger zelfs alle tot dan toe geboekte winst kwijt. Deze hogere bewegelijkheid werd echter ruimschoots gecompenseerd door het hogere rendement.
Waar de obligatiebelegger het vermogen zag groeien naar $ 18.000, groeide het vermogen van de aandelenbelegger in dezelfde periode naar ruim $ 60.000.
Dergelijke rendementen zijn vrijwel uitgesloten met obligaties. Hierdoor zijn aandelen minder risicovol dan obligaties. Wie een gespreid aandelenportfolio 20 jaar aanhoudt, heeft historisch gezien namelijk 92% kans een hoger rendement te boeken dan met obligaties.
Wanneer we het vergelijken met overheidsobligaties heeft de aandelenbelegger zelfs 95% een hoger rendement te boeken, over een periode van 20 jaar. Bij een beleggingshorizon van 30 jaar loopt dit zelfs op naar 99% en 97%.
Vrijwel gegarandeerd een hoger rendement met aandelen dus, mits de belegger de volatiliteit kan weerstaan.
Zoals we in de inleiding aanhaalden kan een allocatie aan obligaties voor beleggers toch een goede keuze zijn. Het risico op kapitaalverlies is bij obligaties namelijk veel kleiner dan bij aandelen, zeker op de korte termijn.
Wanneer een belegger obligaties verkiest boven aandelen, verruilt hij het hogere rendement op de lange termijn, voor zekerheid op de korte termijn. Dat kan verstandig zijn wanneer de belegger het beschermen van vermogen belangrijker vindt dan het laten groeien van het vermogen.
Dit speelt vooral bij zeer vermogende en/of gepensioneerde beleggers een belangrijkere rol. Voor alle andere beleggers: kies voor aandelen!
LEES OOK: