Aandelen
Aandelen

Het gebruik van de P/B en P/E ratio

Joeri 3 november 2020

Je kan op veel verschillende manieren de waarde van een aandeel bepalen. Een veel gebruikte methode is het vaststellen van de contante waarde van toekomstige cashflows. Hiervoor is een goed inzicht in de toekomst van het bedrijf noodzakelijk. Daarnaast moet je ook rekening houden met externe factoren, bijvoorbeeld de rentestanden. Dit maakt het een complexe benadering. Op basis van ratio’s kunnen we een snelle eerste selectie maken.

Warren Buffett omschreef beleggen op basis van de intrinsieke waarde de “enige logische benadering”. Verder zei hij hierover: 

“Intrinsieke waarde kan eenvoudig worden gedefinieerd: het is de contante waarde van het geld dat tijdens de resterende levensduur uit een bedrijf kan worden gehaald”

Klinkt goed, maar het is niet erg concreet. Daarnaast hebben weinig mensen het cijfermatige inzicht van dhr. Buffett. Voor ons normale stervelingen vergt een dergelijke berekening dus behoorlijk wat tijd. Daarom kan het slim zijn om op basis van ratio’s een eerste selectie te maken. 

De twee meest gebruikte hierin zijn de Price to Book ratio en de Price to Earnings ratio. Je kan deze ratio’s niet blindelings vertrouwen, of alleen op basis van dit getal investeringsbeslissingen nemen, maar ze geven vaak wel een goede richting aan. 

Price to Book (P/B)

Deze ratio vergelijkt de aandelenkoers van het bedrijf met de boekwaarde per aandeel. De boekwaarde is het nettovermogen (activa minus passiva) van het bedrijf gedeeld door het aantal uitstaande aandelen. 

In sommige gevallen kan het verstandig zijn om sommige immateriële activa, zoals Goodwill, buiten de berekening te laten. De waarde hiervan is een meer boekhoudkundig gegeven.

In theorie is een lage ratio beter. Een uitkomst onder de 1 geeft aan dat het bedrijf gekocht kan worden voor minder dan de nettowaarde. We zien dat tegenwoordig veel banken verhandeld worden onder de boekwaarde. Daarentegen noteren veel groeiaandelen voor een veelvoud van de nettowaarde. 

Wanneer we screenen op P/B ratio’s zien we dan ook een duidelijke trend. Aandelen met een hoge P/B ratio zijn bijvoorbeeld: Fastned, Zoom Video Communciations en Microsoft. Een lage ratio vinden we momenteel bij bedrijven als Aegon, Volkswagen en Royal Dutch Shell. 

Price to Earnings

Dit is waarschijnlijk de meest gebruikte ratio onder beleggers. Het toont de verhouding tussen de aandelenkoers en de winst per aandeel. Simpel gezegd, hoeveel betaal je voor € 1 winst per jaar. Bij een P/E van 15 betaal je dus € 15 voor € 1 aan jaarlijkse winst. 

Hoe lager deze ratio hoe minder je hoeft te betalen voor de winst. Ook hier is geen exact getal wat aangeeft dat iets een goede investering is. Voor waardebeleggers geldt dat lager over het algemeen beter is.

Ook hier vinden we de groeiaandelen met de hoogste ratio’s. Vaak veroorzaakt doordat ze nog nauwelijks winst maken. Beleggers zijn bereid nu een hoge prijs te betalen, omdat ze verwachten dat de winst in de toekomst sterk zal toenemen.

Met hoge ratio’s vinden we dan ook bedrijven als Adyen, Melexis en Tesla. Puur op basis van de P/E lijken bedrijven als Heijmans, Ageas en AT&T een stuk voordeliger geprijsd. 

Combineren

Het is ook mogelijk de twee ratio’s te combineren, een strategie uitgewerkt door Benjamin Graham in zijn boek ‘The Intelligent Investor’. Volgens hem is er mogelijk sprake van een value aandeel wanneer de P/E ratio vermenigvuldigd met de P/B ratio kleiner dan 22,5 is. 

Om in te schatten of een aandeel voordelig is moet je niet alleen kijken naar de ratio zelf. Vergelijk de uitkomst ook met andere bedrijven in dezelfde sector, en de historisch ratio van het bedrijf. 

De ratio’s zijn een handig hulpmiddel om snel het kaf van het koren te scheiden. Het vertelt echter nooit het hele verhaal. Neem dus geen beslissingen op enkel een ratio.

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet