Beurs
Beurs

Hoe Warren Buffett zijn winnaars kiest

Joeri 25 februari 2020

De meeste mensen, en vrijwel alle beleggers, hebben gehoord van Warren Buffett. Hij wordt beschouwd als een van de beste beleggers aller tijden. Daarnaast is hij een van de rijkste mensen ter wereld, met een vermogen van circa 89 miljard dollar. Wanneer Buffett zijn mening geeft over de economie of aandelen (wat hij gelukkig regelmatig doet) luisteren de meeste beleggers. Want iedereen wil weten: hoe kiest hij zijn winnaars?

Het is het grote geheim. Hoe kan het dat Warren Buffett met Berkshire Hathaway (BRK.A BRK.B) zo goed presteert? Dat hij decennia lang een veel beter rendement haalt dan vrijwel alle fondsbeheerders op Wall Street?

In zijn brief aan de aandeelhouders van 2014 noemde Buffett een aantal punten die hij gebruikt voor het beoordelen van mogelijke investeringen.

Beleg in een sterk merk

De belangrijkste: het moet bedrijf moet een sterk merk hebben. Dit geeft de onderneming een voordeel ten opzichte van de concurrentie. Dit zie je ook terug in de grootste posities van Berkshire Hathaway.

Daar zien we bedrijven als Apple (AAPL), Coca-Cola (KO) en American Express (AXP).

Financieel op orde

Het bedrijf moet sterk geworteld en financieel gezond zijn. Daarnaast moet het groei laten zien. Buffett zei hierover dat het bedrijf aantoonbaar consistent winst moet maken. Hij geeft niets om toekomstige scenario’s en ‘turn-around‘ situaties.

Hij wil een lange en sterke geschiedenis zien. Er moet ook sprake zijn van een goed rendement op het eigen vermogen, zonder of met weinig langetermijnschulden.

“Het is niet nodig om buitengewone dingen te doen om buitengewone resultaten te krijgen.” – Warren Buffet

Bedrijven met een sterk management

Buffett wil het management niet veranderen. Berkshire Hathaway plaatst zelf geen nieuw leiderschap, zoals sommige grote investeerders doen. Dit betekent dat er al een uitzonderlijk sterk managementteam moet zijn.

Hij gaat voor: ‘if it ain’t broke, don’t fix it’.

Beleg aan de juiste prijs

Als waardebelegger is dit natuurlijk een belangrijke factor. Als alles klopt wacht hij op de juiste prijs. Hierdoor zal het soms jaren duren voordat hij een positie start, de omstandigheden moeten perfect zijn.

Met het volgen van deze punten zijn we nog geen Warren Buffett. Het enige wat we kunnen doen is van hem leren. Zijn lessen gebruiken om iedere dag een iets slimmere belegger te worden.

Auteur is long BRK.B, APPL en KO.

✅ De 3 goedkoopste aandelen voor 2020 [GRATIS Gids]