Beleggen
Beleggen

Denk als de eigenaar van het bedrijf

Joeri 26 mei 2022

Beleggers zijn geobsedeerd geraakt door aandelenkoersen. Veel beleggers zien één jaar al als een langetermijnbelegging. Terwijl hoge rendementen geboekt worden door geduldige beleggers, niet door traders. 

De media en brokers spelen hierin een grote rol. Het gaat veel te veel over koersschommelingen, en veel te weinig over de fundamenten van de onderliggende bedrijven. 

Wanneer u een belegger vraagt hoe het gaat met zijn of haar portfolio krijgt u de koerswinsten te horen. Is het niet veel relevanter hoe de bedrijven presteren? 

Een ondernemer is ook niet van dag tot dag bezig met wat zijn of haar bedrijf waard is. Een ondernemer kijkt naar zaken als trends in omzet en winstgevendheid. Waarom zou de eigenaar het bedrijf verkopen zolang het steeds winstgevender wordt? 

Beurskoers versus bedrijf

Toch hebben veel beleggers de neiging om te willen handelen. Zeker wanneer de koers in beweging is. Terwijl de koers en de fundamenten van de onderneming behoorlijk uit elkaar kunnen lopen. 

Hierbij een overzicht van een aantal fundamentele eigenschappen van het bedrijf Copart (Nasdaq: CPRT), een online-veilinghuis voor tweedehands auto’s. 

We richten ons bewust op slechts een drie gegevens, over de laatste twintig jaar. De omzet, winst per aandeel en Return On Equity (winstgevendheid) geven een duidelijk beeld:

Over deze periode groeide de winst per aandeel met zo’n 18% per jaar. Zou de eigenaar, op basis van deze prestaties, het bedrijf constant willen aan- en verkopen?

Het bedrijf is namelijk sterk gegroeid, en de winstgevendheid is zelfs toegenomen. De ROE is ongeveer verdubbeld in de laatste 20 jaar, overigens zonder gebruik van schulden. 

Beleggers die het aandeel de afgelopen twintig jaar vasthielden hebben hun investering dan ook maal 25 zien gaan. Enkel door een aandeel van een succesvol bedrijf lang vast te houden.

Maar dat zegt niet dat het gemakkelijk was. De koers is de afgelopen 20 jaar meerdere keren gehalveerd. Op moment van schrijven bevindt de koers zich opnieuw ruim 30% onder het recente hoogtepunt. 

Er waren lange periodes waarin de koers zijwaarts bewoog, terwijl de rest van de beurs beter presteerde. Veel beleggers vinden het moeilijk een aandeel vast te houden waarvan de koers lang (soms jaren) zijwaarts beweegt. 

Maar kijk nog eens naar de bovenstaande tabel, zou de eigenaar van een bedrijf wat deze cijfers neerzet het zomaar verkopen?

Wij denken van niet. 

Omdenken

Zeker in tijden van dalende beursen is het verstandig om eens goed naar de onderliggende fundamenten van uw investeringen te kijken. 

Het is belangrijk hoe het met het bedrijf gaat, op korte termijn doet de koers er weinig toe. Zolang het bedrijf op de lange termijn goed blijft presteren is aanhouden meestal de beste optie. Het maken van een overzicht van deze langetermijnprestaties geeft houvast. 

Dergelijke onderzoeken kunnen overigens ook het tegenovergestelde van bovenstaande voorbeeld aantonen: verslechterende resultaten maar een hoge koers. 

Dat is waarschijnlijk het om moment wél te verkopen. Denk ook in dat geval als eigenaar van het bedrijf. Als het al jaren op rij niet lukt om de omzet en winst te doen groeien, en iemand biedt een hele mooie prijs voor het bedrijf, zou de eigenaar dan verkopen?

Wij denken van wel.

3 Aandelen voor de Energie Crisis [Gratis Gids]