We staan aan het begin van een nieuwe grondstoffencyclus. We zien verschillende tekenen dat de inflatie oploopt. Beleggen in grondstoffen zorgt dan veruit voor het beste rendement. Zorg dat je beleggingsportfolio hier klaar voor is.
We zien drie belangrijke aanjagers voor de grondstofsector:
Zo’n combinatie van factoren zien we zelden. Beleggen in grondstoffen is een van de aantrekkelijkste langetermijnbeleggingen van dit moment.
Wanneer we de waardering van grondstoffen vergelijken met Amerikaanse large cap aandelen (de S&P 500), zien we dat het verschil in de laatste 50 jaar niet zo groot is geweest.
De laatste anderhalf jaar zijn er wereldwijd ongeziene hoeveelheden geld in de economie gepompt. De overheidstekorten zijn hierdoor enorm opgelopen.
Vergelijkbare omstandigheden hebben we gezien in Duitsland in de jaren ‘20, Hongarije in de jaren ‘40 en recenter in Argentinië in de jaren ‘90.
Inflatie en werkloosheid ten tijde van hyperinflatie in Argentinië.
De pandemie versnelde de trend van meer en meer QE – Quantitative Easing – ofwel geldschepping door de Centrale Banken. Bij een groeiende economie is dit niet zo’n probleem, er is dan ook veel vraag naar het nieuw gecreëerde geld. Nu zien we echter weinig vraag naar nieuw geld, en oplopende overheidstekorten. Dit is een recept voor inflatie.
Deze inflatie kan plotseling de kop op steken en, in tegenstelling tot wat we de laatste decennia gezien hebben, in korte tijd zeer hoog oplopen. Het is vergelijkbaar met hoe Ernest Hemmingway omschreef hoe men failliet gaat:
“First slowly, and then suddenly”
Dit is allemaal geen reden voor paniek. Maar het is wel verstandig om voorbereidingen te treffen.
Bijvoorbeeld door je portfolio beter bestand te maken tegen inflatie. Grondstoffen zijn hiervoor zeer geschikt.
Zie bijvoorbeeld de rendementen uit de VS van de jaren ‘70:
Grondstoffen is de enige activaklasse die een positief reëel rendement, dus na inflatie, opleverde. Staatsobligaties, bedrijfsobligaties en aandelen leverde, na inflatie, een verlies op.
De laatste jaren was er weinig animo onder investeerders om te investeren in de grondstofsector. Dit zorgde er ook voor dat de bedrijven in deze sector niet de middelen hadden om te investeren in groei.
In 2021 zien we echter een sterke opleving van de vraag naar grondstoffen. Vraag waaraan de sector niet kan voldoen na jaren van onderinvesteringen. Dit gaat zorgen voor prijsstijgingen.
Door deze combinatie van factoren komen er zeer winstgevende jaren aan voor bedrijven die actief zijn in bijvoorbeeld goud-, koper- en zilverwinning en olie- en gasbedrijven. Deze winstgevende jaren zullen zich vertalen in hogere koersen en hoge dividenduitkeringen.