Analyse
Analyse

Beleggen in scheepvaartaandelen: lessen van een echte value belegger

Ronald 25 april 2019

He knows how to identify securities that sell at considerably less than their value to a private owner; And that’s all he does … He owns many more stocks than I do and is far less interested in the underlying nature of the business; I don’t seem to have very much influence on [him]. That is one of his strengths; No one has much influence on him.

Dit zijn niet onze woorden, maar die van Warren Buffett. Het gaat niet over Buffett’s goede vriend Charlie Munger, maar over een andere meester value belegger uit de stal van Benjamin Graham: Walter Schloss.

Schloss is geen bekende naam bij het grote publiek, maar een naam als een klok in de value scène. Hij staat ook bekend om zijn 16 regels. Met die 16 regels haalde hij tussen 1956 en 1983 een gemiddeld jaarlijks rendement van 16,1%. Dubbel zoveel als de S&P 500.

Vandaag zijn deze regels toe te passen op scheepvaartaandelen, een van de goedkoopste sectoren die je vandaag kan vinden.

Vijf value redenen om scheepvaartaandelen te kopen

Regel 1: Prijs is de belangrijkste factor die je gebruikt in relatie tot waarde

Scheepvaartaandelen zijn vandaag absurd goedkoop. Veel aandelen noteren op of rond het laagste niveau ooit waarbij ook de waarderingen lachwekkend zijn. Vele scheepvaartaandelen noteren aan de helft van hun boekwaarde. (of minder)

Regel 4: Wees geduldig. Aandelen stijgen niet onmiddellijk

Schloss is een value belegger die de waarde van een bedrijf kan berekenen. Wanneer de beurskoers ver onder de waarde noteert – zoals scheepvaartaandelen nu – loont het om bij te kopen wanneer de koersen dalen. En dan moet je alleen nog geduld hebben.

Beleggers gaan er steeds van uit dat aandelen direct stijgen nadat ze ze kopen. Dat is helaas bijna nooit het geval. Schloss zou geen jaarlijks rendement boeken van 16% als hij zou verkopen wanneer de beurskoersen dalen.

Walter Schloss

Waarom je scheepvaartaandelen kan kopen met de ogen dicht

Regel 6: Wees niet bang om alleen te staan, wees wel zeker van je eigen beoordeling

Wie vandaag in scheepvaartaandelen belegt, zal zich alleen voelen. De meeste beleggers kijken enkel nog naar cloud- en andere technologieaandelen. Er zit totaal geen kapitaal in scheepvaart … nog niet. Wanneer de sector terug aantrekt, kan er dus nog heel veel kapitaal naar deze aandelen vloeien.

Regel 10: Wanneer ik een aandeel koop, dan vind ik het zinvol om in de buurt van de laagste koersen van de afgelopen jaren te kopen

Aandelen kopen nabij het laagste punt van het afgelopen jaar is goed. Nabij het laagste punt ooit is nog beter. Onder de scheepvaartaandelen is het moeilijk om een aandeel te vinden dat niet op een dieptepunt noteert. Aan de laagste koersen kopen, zorgt voor een extra veiligheidsmarge.

scheepvaartaandelen 10Y

Regel 11: Koop liever activa tegen een korting, dan winsten te kopen. Winsten kunnen dramatisch veranderen op korte termijn. De waarde van activa verandert doorgaans trager

Walter Schloss kijkt liever naar een balans en de activa die daar op staan en geliquideerd zouden kunnen worden voor cash. Op die manier moet je geen zicht hebben op het management, de markten of de economie. Zolang het bedrijf geliquideerd meer waard is als de marktwaarde, zit je goed. Als er een sector is die zwaar onder de boekwaarde noteert, dan zijn het scheepvaartaandelen.

Wat te doen?

Wie de succesvolle regels van Walter Schloss wil volgen met scheepvaartaandelen, kan best het volgende plan opstellen.

  • Koop een mandje goede scheepvaartaandelen met een lage waardering
  • Vergeet ze de komende 2 à 3 jaar

Het resultaat zal je waarschijnlijk verbazen … in positieve zin.

✅ Gratis Rapport over de goedkoopste sector op de beurs. Dit is hét moment om te beleggen in de scheepvaart