Educatie
Educatie

De kracht van geduld

Ronald 7 december 2020

Wist jij dat in de jaren ’40 beleggers hun aandelen gemiddeld 7 à 8 jaar in portefeuille hielden? Vandaag ligt dat meer in de buurt van 6 à 9 maanden. (zie grafiek)

Veel beleggers denken dan ook dat beleggen op korte termijn lucratiever is dan beleggen op lange termijn.

Dit is echter een volkomen verkeerde aanname. Ook op de financiële markten wint de schildpad van de haas.

Een van de voornaamste redenen waarom particuliere beleggers ondermaatse rendementen scoren, is juist omdat ze hun aandelen veel te snel verhandelen.

Dit is als een mes dat aan 2 kanten snijdt:

  • Vaak kopen beleggers te snel (en dus te duur)
  • En vaak verkopen beleggers te snel (en missen ze het grootste deel van de winst)

Hoe vaak heb jij niet een aandeel verkocht om achteraf te moeten constateren dat de beurskoers veel hoger staat en andere (geduldige) beleggers met de winst zijn gaan lopen?

Hoe vaak heb jij niet een aandeel gekocht waarvan je dacht dat het goedkoop was, om daarna te moeten constateren dat de beurskoers nog 20% lager gaat waardoor geduldige beleggers veel lager kunnen instappen?

‘Doorheen mijn carrière als belegger, heb ik ontdekt dat het grote geld niet verdiend wordt met kopen en verkopen van aandelen. De grootste winst behaal je door niets te doen.’ – Jesse Livermore

De reden waarom jij handelde, was misschien wel de juiste.

Maar jouw gebrek aan geduld speelt jou parten waardoor jij tientallen en misschien wel honderden procenten winst misloopt.

Waarom iedereen moet beleggen op lange termijn

Geduld zorgt er niet alleen voor dat je op een veel beter moment koopt of verkoopt, ook dat je de kracht van samengesteld rendement optimaal de kans geeft om zich te ontplooien.

Wie €1.000 investeert in een portefeuille die gemiddeld 12% per jaar kan opbrengen, heeft na 20 jaar een kapitaal van bijna €10.000. En na 50 jaar bijna €300.000, zonder ook maar een cent extra te beleggen.

Het enige dat je moest doen, was geduld hebben … geduld om je portefeuille decennia lang zijn werk te laten doen.

Nu lijkt 12% per jaar misschien veel. De meeste beleggers zouden daar voor tekenen.

Maar denk je ook niet dat het gemakkelijker is om jaar naar jaar een gemiddeld rendement van 12% per jaar te boeken over 50 jaar dan over 6 maanden?

Geduld is de sterkste eigenschap van een goede stock picker

Geduld is niet alleen belangrijk tijdens de aan- en verkoop en bij het beheren van je portefeuille, maar het is ook een belangrijke troef bij het kiezen van de juiste aandelen.

De beste jagers zijn namelijk niet diegene die in het wilde weg schieten in de hoop zoveel mogelijk doel te treffen. De beste jagers wachten geduldig op hun kans.

Ze kijken rond, nemen de omgeving in hen op en slaan toe wanneer de tijd rijp is. De beste beleggers doen hetzelfde: geduldig wachten op het juiste aandeel.

Weken en maanden lezen over een bedrijf, de resultaten doorspitten en je analyse maken, geeft je meer vertrouwen dat je belegging gebaseerd is op basis van studie en feiten, niet op basis van hoop en emoties.

Conclusie

Geduld heb je dus ALTIJD nodig. Geduld is een van de krachtigste wapens voor een goede belegger.

  • Tijdens de jacht op een goed aandeel moet je geduld hebben en je research doen.
  • Geduld heb je ook nodig om te wachten tot de juiste prijs op de tabellen staat.
  • En ten slotte heb je geduld nodig totdat de echte waarde van jouw prooi boven water komt.

Geduld is een eigenschap die bij heel veel van ’s werelds beste beleggers terug te vinden is.

Dit zeggen de beste beleggers ter wereld over de kracht van geduld

Warren Buffett:

Je moet als belegger gemakkelijk te begrijpen bedrijven kopen, met een competitief voordeel, een sterk management en aan de juiste prijs. Er zullen niet veel van die bedrijven jouw pad kruisen. Maar wanneer het zover is, moet je er een aanzienlijk deel van jouw vermogen in beleggen. Ondertussen moet je het geduld hebben om niet van deze eigenschappen af te wijken.’

Jesse Livermore, een van de eerste grote beleggers ooit, vat de kracht van geduld samen in een krachtige, korte quote:

Doorheen mijn carrière als belegger, heb ik ontdekt dat het grote geld niet verdiend wordt met kopen en verkopen van aandelen. De grootste winst behaal je door niets te doen.’

In deze moderne tijd is het niet eenvoudig om geduldig af te wachten. Er is ontzettend veel berichtgeving en beleggers krijgen het idee dat ze alles missen wanneer ze 30 minuten niet aan hun scherm gekluisterd zitten. De verleiding is groter dan ooit.

Zo zei hedgefundmanager Joël Greenblatt:

De grootste uitdaging voor beleggers is geduld. Vroeger kreeg je kwartaalverslagen die je vaak in de vuilbak gooide. Nu kan je 30 keer per minuut de prijs van een aandeel checken. Er is nu zoveel meer data beschikbaar. Geduld is de grootste uitdaging voor een belegger, nu meer dan ooit tevoren.’

De kunst om ruis te onderscheiden van vitale informatie is hetgeen de groten der aarde onderscheiden van de rest. Goede beleggers negeren de constante stroom aan informatie en leggen de focus op het resultaat, ongeacht hoe lang dat ook duurt.

Slechte beleggers zijn vooral geobsedeerd met rendement op korte termijn. Tevreden zijn met niets doen, is oké, zegt Mohnish Pabrai:

De belangrijkste eigenschap voor een goede belegger is tevreden zijn met niets te doen voor een lange periode. En dat is perfect oké.’

Seth Klarman is het daar duidelijk mee eens:

Het moeilijkste is discipline, geduld en inschattingsvermogen. Beleggers moeten de discipline hebben om onaantrekkelijke prijzen te vermijden, geduld hebben om te wachten op de juiste prijs en het inschattingsvermogen bezitten om op het juiste moment toe te slaan.’

Rechterhand van Warren Buffett, Charlie Munger, treedt Seth Klarman bij:

Het voordeel zit hem niet alleen in het wachten, maar vooral in de combinatie van extreem geduld met extreme bereidheid om beslissingen te nemen. De meeste beleggers hebben te veel zorgen. Succes betekent heel geduldig zijn, maar agressief op het juiste moment.

Howard Marks, nog zo’n legendarische belegger, vat alles samen in de perfecte conclusie:

Er zijn niet altijd goede beleggingen. Soms maximaliseren we ons rendement door inactief te blijven. Geduld en wachten op koopjes, is vaak de beste strategie.’