Beurs
Beurs

De particuliere belegger is in het voordeel

Joeri 29 oktober 2019

Er heerst een vooroordeel dat beleggen alleen is voor de professionals. Maar als particuliere belegger zijn er veel voordelen ten opzichte van een professionele fondsbeheerder. Zo is de kleine belegger flexibeler, heeft hij een ruimere keuze aan aandelen en hoeft hij geen verantwoording af te leggen aan managers of klanten.

Dit zijn belangrijke voordelen waar particuliere beleggers gebruik van moeten maken.

Flexibel

Buffett werd gevraagd waarom hij eind jaren ’90 niet een gedeelte van zijn positie in The Coca-Cola Company (KO) had verkocht. De koers stond toen (te) hoog en zijn verwachting was dat dit onhoudbaar was. Zijn antwoord: “dat kan ik niet, ik ben niet wendbaar genoeg“.

Wanneer fondsbeheerders grote transacties doen, is dit te zien aan het handelsvolume van het betreffende aandeel. Als ze te snel kopen of verkopen kan dit invloed hebben op de prijs, en soms vergaande consequenties hebben.

Daarom gebruiken ze computerprogramma’s die orders zo invoeren dat het volume en de koers niet te veel beïnvloed worden. Dit voorkomt dat de markt ‘schrikt’ van hun transactie. Maar hierdoor duurt het soms maanden voordat de hele transactie is afgerond.

Het traag aan- of verkopen voorkomt reactie van de markt maar levert wel een ander nadeel op. Meestal zijn hun transacties na een bepaalde periode openbaar. Dan is het in de markt bekend welke wijzigingen ze in de portefeuille aanbrengen. Vaak voordat de hele transactie is afgerond. Concurrerende fondsen houden deze informatie natuurlijk nauwlettend in de gaten.

Als particuliere beleggers hebben we deze problemen niet; we zijn flexibel en kunnen snel handelen. De kleine investeerder kan veel makkelijker aandelen aan- of verkopen. Het is in één seconde geregeld. Er is geen plan of ingewikkelde strategie nodig om te kunnen handelen.

Meer keuze voor particuliere belegger

Grote fondsmanagers vissen in een kleine vijver. Ze volgen vrijwel alleen maar de grote bedrijven. Het gebrek aan liquiditeit in smallcap aandelen is voor hen een probleem. Hierdoor zijn ze gebonden aan grote bedrijven die veel verhandeld worden op de beurs.

De smallcaps blijven dus vaak lang onder de radar van de fondsbeheerders. Wanneer fondsbeheerders wel interesse krijgen in een smallcap kunnen hun kooporders de prijs snel opdrijven. Wanneer ze verkopen zal de prijs van het aandeel ook weer snel dalen. Hierdoor zijn smallcap aandelen over het algemeen erg volatiel.

Hier zitten voor de particuliere belegger dan ook mooie kansen. Wij beleggen zonder deze problemen in kleine en weinig liquide beursgenoteerde bedrijven. De kleine belegger kan gebruik maken van de hogere volatiliteit.

Particuliere belegger moet geen verantwoording afleggen

Tot slot hebben fondsmanagers te maken met veel stress en de druk om te presteren. Ze worden constant vergeleken met hun concurrenten. Deze druk heeft invloed op sommige beslissingen. Het rendement op de lange termijn staat niet altijd voorop.

Dit zien we bijvoorbeeld bij pensioenfondsen. Deze beheren zoveel geld dat ze vaak niet alles zelf managen. Ze verspreiden hun vermogen over kleinere fondsen. De fondsmanager bij het pensioenfonds bepaalt hoe het vermogen verdeeld wordt over de kleinere fondsen.

De onderliggende fondsen, en bijbehorende beheerders, worden door het pensioenfonds scherp in de gaten gehouden. Dit zorgt voor een enorme prestatiedruk. Wanneer een fonds achterblijft bij de concurrentie zal het pensioenfonds hem uitsluiten.

voordeel particuliere belegger lange termijn

Dit is een van de redenen dat fondsmanagers altijd het volledige vermogen beleggen. Hierdoor blijft het fonds op korte termijn in ieder geval niet achter bij zijn concurrenten of de index.

Terwijl het soms juist heel verstandig is om ‘cash’ aan te houden. Hiermee wacht je op een kans om aandelen in een prachtig bedrijf tegen een bodemprijs te kopen.

Als particuliere belegger oordeelt niemand over je resultaten als je een (groot) gedeelte van je portefeuille cash aanhoudt. Je kan dus geduldig zijn en wachten op echte kansen.

Conclusie

Beleggen is één van de weinige gebieden waarin een particulier in het voordeel is ten opzichte van professional. We hoeven geen verantwoording af te leggen over onze beslissingen en rendementen. In onze zoektocht naar mooie en onderwaardeerde aandelen hebben we meer keuze. Wanneer we deze aandelen vinden kunnen we direct aan- of verkopen.

✅ Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar [GRATIS Gids]