Educatie
Educatie

Beleggen is vooruit kijken: maak een plan

Joeri 29 april 2021

Een veelgehoorde uitspraak is ‘verwacht het onverwachte’. Maar, grote koersuitslagen en beurscrashes zijn eigenlijk helemaal niet zo onverwacht. We weten niet precies wanneer ze gaan plaatsvinden, maar wel dat ze gaan plaatsvinden. Zo onverwacht is het dus eigenlijk niet. Het goede nieuws: je kan je er dus prima op voorbereiden. 

De onverwachte gebeurtenissen in de markt komen zo regelmatig voor dat het ons soms verbaast dat men ze nog ‘onverwacht’ noemt. Zo kunnen we eens in de tien jaar rekenen op een flinke beurscrash. De laatste periode waren dat de dotcombubbel in 2000, de bankencrisis in 2008 en de pandemie in 2020. 

Het is geen exacte wetenschap, maar de geschiedenis toont wel een patroon. Nu zeggen we niet dat het vanaf nu nog 8 a 9 jaar duurt tot de volgende beurscrash, maar wel dát er een volgende komt. 

Tref nu je voorbereidingen

Het feit dat we vrij zeker weten dat er nog een crash komt is goed nieuws. Nu bevinden we ons in rustig vaarwater en dan is het makkelijker rationale beslissingen nemen dan wanneer je midden in een storm zit.

We raden alle beleggers met klem aan om een beleggingsplan te maken. Vermeld daarin wat je wanneer doet. Kijk naar koersuitslagen in het verleden en bepaal hoe je daar het beste op kan reageren. 

Dit plan bevat ook leuke kanten.

Bijvoorbeeld over je doelen en hoe je die gaat bereiken. Denk ver vooruit. Heb je kinderen die misschien wel een dure studie willen volgen? Of wil je pensioneren in je tweede huis in Spanje. Met een goed beleggingsplan kom je er achter wat haalbaar is en wat je daarvoor moet doen en laten. 

Maar we herhalen, denk ook aan hoge volatiliteit en tegenslagen. Het plan is niets waard als je je er niet aan kan houden. Dit kan natuurlijk ook komen door onverwacht hoge uitgaven, dus ook dat is een onderwerp om op te nemen in je beleggingsplan. 

Veel doelen zijn bereikbaarder dan we vooraf denken. Het gaat vaak mis omdat we ‘er maar een gooi naar doen’. Dat is geen mentaliteit waarmee serieuze resultaten geboekt worden. 

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet