Beurs
Beurs

Nieuwe (beleggings)gewoontes door social distancing

Joeri 1 mei 2020

Hoe langer we thuis blijven en social distancing toepassen, hoe meer nieuwe gewoontes we aanleren. China loopt op dit gebied een paar maanden voor op de rest van de wereld. Van de ontwikkelingen in China kunnen we dus leren. Sommige veranderingen en nieuwe gewoontes zullen ook na deze Coronacrisis blijven bestaan. 

We kijken naar een aantal interessante categorieën. Binnen deze categorieën kan een verschuiving plaatsvinden, sommige bedrijven gaan hiervan profiteren. Dat biedt voor beleggers mooie kansen voor de toekomst. Voor veel aandelen geldt echter dat de waardering hierop vooruitloopt. Veel koersen zijn al omhoog geschoten.

Beleggen in eten

De bezorging van boodschappen steeg in China in februari met maar liefst 60%. Het gebruik van recepten-apps steeg met 44%. Mensen in isolatie hebben meer tijd om te koken, en veel ontdekken hierin een nieuwe hobby. Dit heeft een negatief effect op een andere sector: het aantal thuisbezorgde maaltijden daalde met 50%.

Gaan we dit in de westerse wereld ook zien?

Tot nu toe lijkt het van wel, de koers van grote supermarkten stijgt. Zo bereikte Walmart (WMT) half april een all time high. Ook Blue Apron (APRN), een Amerikaanse leverancier van maaltijdpakketten met ingrediënten en recepten, doet goede zaken. De koers hiervan schoot halverwege maart met 600% omhoog.

Mentale gezondheid

Het nieuwe Health programma van Tencent had voor de uitbraak ongeveer 330.000 dagelijkse gebruikers. Na de uitbraak zijn dit er 36 miljoen.

De pandemie levert stress op. Een recessie is sowieso stressvol, maar nu wordt ook onze gezondheid bedreigd. Mensen zoeken steun, maar dan op afstand. Bijvoorbeeld via gezondheidsapps.

Dit is een trend die al langer speelt, maar hierdoor in een stroomversnelling komt. Het Amerikaanse Teladoc Health Inc (TDOC) verzorgd al jaren virtuele gezondheidszorg en zal van deze ontwikkeling profiteren.

Beleggen in entertainment?

In China steeg het dagelijkse internetgebruik van 6,1 uur gemiddeld per persoon naar 7,3 uur. Het aantal dagelijkse actieve gebruikers van YouTube-equivalenten (YouTube is niet beschikbaar in China) steeg met 15,7% tot 569 miljoen.

Op dit moment wordt vermaak buitenshuis vervangen door Netflix (NFLX) en dergelijke. De vraag is niet alleen wanneer we weer teruggaan naar de bioscoop, maar ook of dit op ooit terugkeert naar hetzelfde niveau.

Ook geen verrassing, maar het gebruik van Social Media steeg in China met 27%.

Gaming

Het aantal dagelijkse gebruikers van videogames steeg rond Chinees Nieuwjaar met 30% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De stijging in het gebruik per persoon was nog hoger, dit steeg met 40% tot 159 minuten.

De gamingindustrie groeit al jaren en wordt door velen als het entertainment van de toekomst gezien. In deze periode zien we ook veel niet-gamers het uit verveling toch eens proberen. Hierdoor worden nieuwe doelgroepen bereikt.

Ook de fitness ‘games’ en apps zijn in deze tijden erg populair, en de kans is groot dat mensen deze nieuwe manier van sporten aannemen.

Persoonlijke ontwikkeling

Een bedrijfstak die ook profiteert van de huidige ontwikkelingen zijn aanbieders van online trainingen en opleidingen. Het aantal dagelijkse gebruikers van online opleidingen steeg in China met 46%.

Opvallend is dat ze niet alleen meer tijd spenderen aan persoonlijke ontwikkeling tijdens de crisis. Het merendeel geeft ook aan dat ze, nadat dit achter de rug is, ook verder willen studeren.

Bron: Havas & iResearch

Beleggen in online shoppen

Hier zien we een groei van ‘slechts’ 5%. Deze groei komt voornamelijk vanuit voeding en gezondheidsproducten. Daarnaast zien we in China een enorme toename in het online bestellen van make-up.

De Chinezen willen er blijkbaar toch goed uitzien voor de vele videogesprekken. Dit zien we in andere landen tot nu toe minder.

Verzekeringen

Tot slot een onverwachte: het online afsluiten van verzekeringen. Hier wordt in China een toename van zo’n 10% gezien. Vermoedelijk willen mensen angst en stress te lijf gaan met de zekerheid van het verzekeringen.

De kans is groot dat we dit in Amerika ook gaan zien. Zij lopen op het gebied van online financiële dienstverlening wat achter. De laatste jaren zijn er een aantal nieuwe bedrijven ontstaan die de gevestigde orde uitdagen. Dit kan hen de boost geven om nu echt mainstream te gaan.

Conclusie

Zoals altijd biedt een crisis als deze ook kansen. Als waardebelegger laten we de meest voorspelbare aandelen links liggen. De populaire aandelen trekken nu veel beleggers aan, wat resulteert in hoge waarderingen.

Het is dus zoeken naar de bedrijven die wél profiteren van de huidige ontwikkelingen, maar waar het grote publiek nog niet aan gedacht heeft.