Beurs
Beurs

Volg deze fundamentele beleggingsprincipes

Joeri 9 maart 2020

Er zijn een aantal beleggingsprincipes die op elk van ons van toepassing zijn. Of we nu ervaren portfolio managers zijn of net beginnen met beleggen. Het is verstandig om regelmatig deze principes naast je portfolio te leggen, om te controleren of je nog op de goede weg bent.

Deze principes zijn essentieel zijn voor een bovengemiddeld resultaat. Je zult zien dat de meeste vrij logisch en ongecompliceerd zijn. De uitdaging is niet het begrijpen van de principes maar het consequent volgen ervan.

Uw beleggingsstrategie

Het is belangrijk om te weten wat voor soort belegger je bent. Kies een strategie die bij je past en houd je daaraan. Ga je voor waarde, groei, momentum of dividend?

Wij zijn ervan overtuigd dat waardebeleggen de beste weg naar succes is.

“All sensible investing is value investing.” – Charlie Munger

Gebruik een veiligheidsmarge

Wanneer je een aandeel koopt onder de werkelijke waarde beleg je met een veiligheidsmarge. Zoals uiteengezet door Benjamin Graham is dit een van de beste manieren om het risico te verlagen.

Kopen onder de intrinsieke waarde betekent meer opwaarts potentieel wanneer het goed gaat.

Aan de andere kant biedt het ruimte voor tegenslagen.

Assetallocatie

De spreiding over verschillende beleggingscategorieën bepaalt voor een groot deel het risico en rendement van de portefeuille.

Veel beleggers steken te weinig energie in het bepalen en monitoren van de assetallocatie, waardoor dit uit balans raakt.

Diversificatie

Net zoals het spreiden over verschillende categorieën heeft het spreiden over meerdere aandelen binnen een categorie enorme voordelen. Zolang je het niet overdrijft.

De marginale voordelen nemen steeds verder af naarmate je meer posities toevoegt. Op een gegeven moment werkt het zelfs averechts; de extra kosten wegen niet meer op tegen de voordelen.

Er zijn diverse studies die aantonen dat een portefeuille van 15 tot 30 aandelen optimaal is.

Beleggingshorizon

Wanneer je een aandeel tegen een gunstige prijs koopt, kan het enige tijd kan duren voor de markt de werkelijke waarde erkent. Je moet aandelen dus vaak enkele jaren vasthouden voor het volle potentieel.

Het hebben van een langetermijnvisie is een van de belangrijkste beleggingsprincipes. Snel en veel handelen op de beurs is vaak ingegeven door angst en hebzucht. Dit leidt op lange termijn meestal tot slechte rendementen.

Samengestelde interest

Het rente-op-rente effect is enorm sterk. Het creëert exponentiële groei. Begrijp hoe dit werkt en hoe je dividend kan gebruiken om dit effect te versterken. Misschien nog belangrijker: realiseer je dat het ook de andere kant op werkt.

Een verlies van 10% heeft een stijging van 11% nodig om weer op het oude niveau terug te komen. Een aandeel wat 50% verloren heeft moet een stijging van maar liefst 100% doormaken om weer terug te komen.

“Rule No. 1: never lose money. Rule No. 2: never forget rule No. 1.” – Warren Buffett

De risico’s bij beleggen

Omdat het zo belangrijk is om geen geld te verliezen moet je de risico’s beheersen. Zorg voor een stabiel en weinig volatiel portfolio.

Volatiele portefeuilles krijgen de zwaarste klappen in een beurscrash.

Volatiliteit

Je kan de volatiliteit van je eigen portfolio beheersen, dat van de markt niet. Voorkom een volatiel portfolio, maar gebruik de volatiliteit op de beurs. De volatiliteit zorgt voor buitengewone kansen om goedkoop te kopen en duur te verkopen.

✅ De 3 goedkoopste aandelen voor 2020 [GRATIS Gids]