Of toch niet zo geheim? Veel mensen nemen aan dat de investeringsstrategie van Warren Buffett een groot geheim is. Echter het is allesbehalve een geheim. Buffett deelt zijn criteria en principes al sinds 1982 via het jaarverslag van zijn investeringsfonds Berkshire Hathaway. Dit jaarverslag publiceert hij op zijn website en is voor iedereen toegankelijk. Nu je dit weet, kan jij er ook van gaan profiteren!
Bespaar je de tijd om alle jaarverslagen te gaan lezen daterend van 1982 tot nu.
Dit artikel geeft je een samenvatting van de criteria en principes rechtstreeks uit het boekje van Buffett.
Eigenaren die hun bedrijven volledig willen verkopen en voldoen aan de volgende criteria mogen Buffett zeker bellen. Het is van belang dat het bedrijf:
Maar maak je geen zorgen. Je hoeft niet te sparen tot je een bedrijf volledig kan overnemen.
Buffett koopt ook eenvoudig en snel kleine porties van grote bedrijven via de aandelenmarkt. Zoals de kleine belegger dat ook kan doen.
De aandelen op de beurs beoordeelt Buffett met dezelfde criteria. Om tot een oordeel te geraken heeft Buffett tevens ‘4 principes’ beschreven die tijdloos en in elke cyclus van de markt toepasbaar zijn.
Onderstaand vind je de principes gevolgd door een populair bijbehorend citaat en een beknopte uitleg.
“Wat een belegger nodig heeft, is een methode om bedrijven correct te kunnen beoordelen. Je hoeft geen expert te zijn in elk bedrijf of van elke sector. Je moet bedrijven selecteren die binnen jouw “Circle of compentence” vallen. De grootte van die cirkel is niet erg belangrijk. Het kennen van zijn grenzen is echter van vitaal belang.”
Apple, Kellogg en John Deere hebben bijvoorbeeld eenvoudige bedrijfsmodellen en zijn actief in relatief eenvoudige industrieën. Begrijp jij wat Apple haar verdienmodel is, dan valt dit bedrijf binnen jouw “Circle of compentence.”
Of denk je dat je wilt investeren in die hot-tech startup die het creëren van achterwaartse overflow-synergiën mogelijk maakt? Tenzij je gespecialiseerde industrie-expertise hebt, kan je daar beter wegblijven.
“Tijd is de vriend van een goed bedrijf, de vijand voor een middelmatige organisatie.”
Coca-Cola, Starbucks en Disney zijn sterke merken. Vrijwel iedereen ter wereld kent deze bedrijven. Naast merken kunnen ook octrooien en licenties van wetgevers een voordeel ten op zichtte van de concurrent opleveren. Dit zijn voorbeelden uit immateriële vaste activa in het bezit van een bedrijf.
Concurrentievoordelen kunnen ook ontstaan door het benutten van efficiëntie door schaalgrootte. Dit zorgt voor een kostenvoordelen die andere concurrenten niet hebben.
Beoordeel wat het concurrentievoordeel van het bedrijf is op de lange termijn? Heeft het bedrijf een zeer brede en zeer duurzame ‘slotgracht’ (=concurrentievoordeel) die zijn ‘kasteel’ nog jaren zal beschermen? Of zal het bedrijf zijn gracht elk jaar opnieuw moeten graven? Elk jaar graven kost veel geld en de kans op waarde is klein.
“Het duurt 20 jaar om een reputatie op te bouwen en vijf minuten om het te verpesten. Als je daarover nadenkt, zul je dingen anders doen.”
Steve Jobs verliet Apple na een bepaalde periode. Dit had direct (negatieve) impact op het bedrijf. Vervolgens komt hij terug en bloeide het bedrijf op tot een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld. In het verhaal van Apple zie je hoe belangrijk een CEO kan zijn.
Vergeet niet te kijken naar de bekwaamheid van het huidige management. Heeft het bedrijf of is een van de leidinggevenden op enig moment betrokken geweest bij fraude?
Bestaat er een ‘sleutelman’ (of sleutelvrouw) risico? Wat zou er gebeuren als de CEO of oprichter van het bedrijf zou vertrekken? Neem deze risico’s mee in de overweging voor het overgaan tot aankopen.
“Lang geleden leerde Buffett dat prijs is wat je betaalt, waarde is wat je krijgt. Of we het nu hebben over sokken of voorraden, Buffet koopt graag merchandise van hoge kwaliteit wanneer deze is afgeboekt.”
Bereken vervolgens de korting die je krijgt op de aandelenmarkt. Dit doe je door de prijs van het bedrijf op de aandelenmarkt te vergelijken met de intrinsieke waarde van het bedrijf dat het volgens jou heeft.
Is er een veiligheidsmarge of wordt het aandeel verhandeld met korting, dan kan je overgaan tot actie.
Een aandeel dat voldoet aan de criteria en principes koop je voor de lange termijn. Dit betekent dat op korte termijn de koers nog verder kan dalen. Sterker nog, zolang het bedrijf aan alle criteria en principes blijft voldoen, verwelkom je de lagere koersprijzen van aandelen die je reeds in je bezit hebt als een kans om nog meer van het goede tegen betere prijzen te verwerven.
Principe 1, principe 3 en principe 4 zijn vrij eenvoudig: begrijp het verdienmodel, een goed managementteam moet het bedrijf leiden, en betaal minder dan de waarde die je ontvangt.
Maar hoe zit het met principe 2? Wat bedoelt Buffett met “gunstige vooruitzichten op lange termijn” en hoe kunnen we vaststellen of een bedrijf aan dit principe voldoet?
Het antwoord op deze vraag komt erop neer of het bedrijf een blijvende ‘slotgracht’ heeft die zijn ‘kasteel’ zal beschermen. Met andere woorden, heeft het bedrijf een concurrentievoordeel op lange termijn waardoor het een hoog rendement blijft behalen.