Nieuws
Nieuws

Berkshire Hathaway jaarvergadering: wat je beter wel en niet koopt

Ronald 8 mei 2018

Afgelopen weekend was het weer zover, de jaarvergadering van Berkshire Hathaway. Er zijn maar weinig bedrijven die zoveel interesse van particuliere beleggers opwekken als Berkshire Hathaway. Zelfs niet-aandeelhouders zakken in grote getalen af naar dit evenement dat jaarlijks meer dan 40.000 bezoekers over de vloer krijgt. Dit is wat je goed moet onthouden van de 2018-editie.

Net als elk jaar hielden Warren Buffett en Charlie Munger een marathon om vragen uit het publiek te beantwoorden. Buffett en Munger zijn niet alleen gekend door hun uitmuntende resultaten als belegger, maar ook door hun educatie. Naast hun jaarlijkse brief aan de aandeelhouders is deze informatie ieder jaar opnieuw van onschatbare waarde voor beleggers.

Het meesterwerk genaamd Berkshire Hathaway, begon eigenlijk met een zeer domme beslissing, zegt Warren Buffett zelf. In december 1962 had de grootmeester 7% van de aandelen van Berkshire Hathaway in handen. Berkshire was op dat moment een textielbedrijf. Buffett kocht aan 7,5 dollar per aandeel.

In 1964 vroeg de eigenaar van het textielbedrijf, Seabury Stanton, hoeveel Buffett moest hebben om zijn aandelen terug te verkopen. Buffett antwoordde: ’11,50 dollar’. De deal was rond, maar op het moment van de overdracht, wou Stanton slechts 11,275 dollar per aandeel betalen.

Buffett floot de deal terug en besloot om nog meer aandelen van Berkshire Hathaway te kopen om Seabury Stanton weg te werken. Hij slaagde daar in, maar hij kreeg de business van Berkshire Hathaway nooit terug op de rails. In 1985 werden de textielactiviteiten gesloten.

De rest is geschiedenis.

De resultaten van Berkshire Hathaway

In het kort even de resultaten van Berkshire Hathaway over het eerste kwartaal.

Berkshire Hathaway boekte in het eerste kwartaal van 2018 een operationele winst van 5,3 miljard dollar, het beste resultaat ooit. Echter, door nieuwe GAAP (Generally Accepted Principles) boekhoudregels moet men investeringswinsten en –verliezen ook meerekenen. Door een forse daling van Kraft Heinz Co. (-20%) boekte Berkshire Hathaway een verlies van 1,1 miljard dollar.

Op de balans van Berkshire Hathaway staat momenteel zo’n 116 miljard dollar cash en cashequivalenten.

Sinds begin dit jaar, staat de beurskoers een beetje op verlies. Maar zoals je kan zien op onderstaande grafiek van de laatste 20 jaar, is dat niet ongewoon.

Berkshire Hathaway

Afgelopen weekend lieten Buffett en Munger weer hun genialiteit los voor het grote publiek tijdens hun jaarvergadering.

Zo spraken ze onder andere over Amazon, Apple en Bitcoin, maar ook over Visa, Mastercard, de mogelijkheid van een dividend en verschillende andere interessante onderwerpen.

Dividend

Ondanks meer dan 100 miljard cash geld op de rekening en weinig tot geen interessante aankoopmogelijkheden (buiten Apple), ziet Warren Buffett een dividend niet zitten bij Berkshire Hathaway. Zelfs een speciaal, eenmalig dividend is “very unlikely”.

Maar het orakel van Omaha zette wel de deur op een kier voor de inkoop van eigen aandelen. Wanneer de beurskoers van Berkshire Hathaway aantrekkelijk genoeg is voor de inkoop van eigen aandelen, zal Buffett een manier vinden om de aandeelhouders te belonen “in a very big way”.

Bitcoin

Cryptomunten gaan geen happy end krijgen volgens Buffett. Bitcoin is geen productief actief zoals een boerderij (bedrijven), vastgoed of aandelen. De winst die je met cryptomunten kan behalen, hangt af van de wil dat iemand anders er meer voor wil betalen.

Dit is net hetzelfde als postzegels of goud. Dit zijn het soort activa dat ‘charlatans’ aantrekt.

Mastercard, Visa en American Express

De aandelen van Mastercard en Visa werden aangekocht door Todd Combs en Ted Weschler, de kroonprinsen van Warren Buffett en Charlie Munger. Buffett was degene die in een ver verleden grote pakketten American Express kocht.

Hij geeft toe dat hij ook beter Mastercard en Visa had gekocht. Buffett looft het management van American Express, dat “a fantastic job” doet in een zeer competitieve sector.

Warren Buffett

Apple, Google en Amazon

Buffett heeft spijt dat hij niet investeerde in bedrijven als Amazon en Google. Nochtans passen deze bedrijven in het profiel van Berkshire Hathaway, dat graag investeert in bedrijven met een sterk competitief voordeel. Maar het gebrek aan kennis van de sector, zorgde ervoor dat hij deze aandelen niet kocht.

De topman van Berkshire is wel stevig onder de indruk van Jeff Bezos. Bezos schudt niet alleen de retailsector door elkaar, maar daarnaast ook de IT-wereld. Volgens Buffett realiseerde Jeff Bezos iets dat dicht bij een mirakel staat. En het probleem met mirakels is dat Buffett daar niet in gelooft.

Apple is een ander verhaal. Berkshire Hathaway koopt al 2 jaar aandelen van Apple. Het waren Todd Combs en Ted Weschler die als eerste het bedrijf uit Cupertino aan hun portefeuille toevoegde, later sprong Buffett zelf mee op de kar.

Het bedrijf van wijlen Steve Jobs heeft volgens Buffett een “extraordinary consumer franchise”. Apple heeft enorme mogelijkheden om klanten aan zich te binden. Het is het soort competitief voordeel dat hij graag ziet in een bedrijf.

“Eens je een product van Apple koopt, ben je zeer, zeer, zeer betrokken in het ecosysteem, psychologisch en mentaal. “De iPhone is een zeer ‘sticky’ product” – aldus Warren Buffett.

Er werd in de eerste 4 maanden van 2018 zo’n 15 miljard dollar geïnvesteerd door Berkshire Hathaway, waarvan zo’n 13 miljard dollar in aandelen Apple. Een duidelijker signaal voor de voorliefde van het bedrijf is er niet.

Berkshire Hathaway bezit nu zo’n 250 miljoen aandelen van Apple, goed voor 5% van het bedrijf en één van de grootste posities binnen de portefeuille. Naarmate Apple steeds meer eigen aandelen inkoopt, zal dit belang vanzelf stijgen.

Buffett op pensioen

Op de vraag of Warren Buffett al op semi-pensioen is, antwoordde de beursgoeroe dat hij al decennia op semi-pensioen is. Todd Combs en Ted Weschler beheren zo’n 25 miljard dollar aan aandelen, Buffett de overige 170 miljard dollar aandelen, 20 miljard dollar langetermijnobligaties en meer dan 100 miljard dollar cash.

Semi-retired probably catches me at my most active point”, zei Buffett, waarop rechterhand Munger antwoordde dat ‘Warren’ heel goed is in niets doen.

De favoriete aandelen van Warren Buffett: saai en alledaags

Een van de belangrijkste vragen van het weekend, kwam van een 8-jarig meisje. Het meisje is al 2 jaar aandeelhouder van Berkshire Hathaway en kwam ook al voor de 2de keer naar de jaarvergadering.

Bekijk hier de vraag & antwoord op Yahoo Finance

Ze  vroeg waarom Berkshire Hathaway de laatste jaren steeds meer investeert in kapitaalintensieve bedrijven, zoals nutsbedrijven en spoorwegmaatschappijen, in plaats van licht kapitaalintensieve bedrijven als Coca-Cola, American Express of verzekeringsmaatschappij GEICO.

Het antwoord van Buffett was dat ze van deze laatste groep geen bedrijven meer vinden die ze kunnen kopen aan een prijs die voor hen interessant is. Daarom zetten ze graag kapitaal aan het werk voor meer kapitaalintensieve bedrijven, die ze kunnen kopen aan een aantrekkelijke prijs, waar ze toch een redelijk rendement op kunnen boeken. Deze bedrijven zorgen voor een ‘bijna garantie’ op rendement dat hoger ligt dan cash en overheidsobligaties.

Of zoals Buffett zegt: ‘nutsbedrijven koop je niet om rijk te worden, maar om rijk te blijven’.

Foto Credit: Flickr/AP Photo/Nati Harnik

De Beurs Breker – Verdien Geld in ALLE Markten

We leren je breken met oude gewoontes waardoor je geld verliest en leren je heel wat nieuwe technieken en inzichten waardoor je rendement drastisch kan verbeteren.