Educatie
Educatie

Hoe echte beleggers een value trap vermijden

Joeri 3 november 2019

Voorkom dat je in een value trap stapt. Warren Buffett heeft twee beroemde regels als het om beleggen gaat. Regel 1: verlies nooit geld. Regel 2: vergeet nooit regel 1. Dat klinkt overdreven simpel, maar toch heeft hij een punt. De focus op het voorkomen van verliezen van geld drijft het rendement meer dan het willen pakken van alle kansen. 

Voor waardebeleggers zijn de valkuilen zogenaamde Value Traps. Een Value Trap is een aandeel wat waardebeleggers aantrekt omdat het er uitziet als een goede koop. Maar dan met te grote risico’s en een te klein opwaarts potentieel.

Dit zien we bijvoorbeeld bij aandelen van bedrijven met een afzwakkende groei.

Hoe voorkom je dat je een Value Trap koopt?

value trap op de beurs

Het gaat vaak mis bij aandelen van bedrijven met een afzwakkende groei. Je vindt een mooi bedrijf wat dominant is in haar sector. Het bedrijf groeide de afgelopen jaren razendsnel maar deze groei is nu stilgevallen, waardoor de koers is gedaald.

Sommige beleggers worden enthousiast: “bedrijf X wordt verhandeld voor maar 20 keer de winst, dat is ongehoord! De winst per aandeel is in de afgelopen vijf jaar verdubbeld, maar de koers is gedaald. Dit is een koopje!”.

Waarschijnlijk is het geen koopje.

Te vaak gaan beleggers er vanuit dat waarderingen terugkeren naar de hoge verhoudingen uit de hoogtijdagen. Denk maar aan sommige snelgroeiende technologiebedrijven.

De waardering keert zelden terug naar die oude niveaus omdat de omstandigheden zijn veranderd. Ze kunnen de snelle groei niet vasthouden, er is meer concurrentie ontstaan of er zijn nieuwe (technologische) ontwikkelingen.

Vaak zijn laag geprijsde aandelen goedkoop met een reden. Wat een waarde belegging lijkt te zijn blijkt voor de onoplettende belegger al snel een Value Trap.

Maar dat zijn niet de enige redenen.

Bedrijven moeten ook ‘volwassen’ worden

beurs value trap

Een belangrijke factor waardoor de waardering niet terugkeert is de ontwikkeling in het bedrijf zelf. Te veel bedrijven die voorheen een enorme groei doormaakte kunnen dit maar moeilijk loslaten.

De directie blijft zich te lang richten op het laten terugkeren van die hoge groeicijfers. In plaats van waarde te creëren voor aandeelhouders, bijvoorbeeld via dividend, wordt er gejaagd op groei door te veel investeringen of grote acquisities.

En natuurlijk door de doorlopende inkoop van eigen aandelen om de winst per aandeel kunstmatig op te poetsen.

Dit betekent niet dat je nooit kan beleggen in een oude groeikanjer. Maar voor de waardebelegger is het belangrijk dat het bedrijf een transformatie heeft doorgemaakt.

Het bedrijf in kwestie moet ‘volwassen geworden zijn’, een sterke focus hebben en de aandeelhouder centraal stellen.

De waardebelegger verwacht niet dat de waarderingen naar de historische hoogtes terugkeren, maar dat is ook niet nodig voor een buitengewoon rendement.

Bedrijven in de tech sector die deze omslag al hebben gemaakt zijn bijvoorbeeld Microsoft (MSFT), Cisco Systems (CSCO) en Intel (INTC).

Conclusie

Aandelen worden vaak te hard afgestraft wanneer Wall Street ziet dat de snelle groei niet terugkeert. Dit creëert de echte koopjes. De combinatie van een te lage waardering en een bedrijf dat volwassen wordt, maakt de kans dat je de belangrijkste regel van Buffett overtreedt erg klein.

Auteur is long Cisco Systems (CSCO).

Foto Credit: iStock + Pixaby

✅ Goedkoop aandeel dat 15% per jaar kan opleveren [GRATIS Gids]