Educatie
Educatie

Je bent een waardebelegger als…

Joeri 22 oktober 2019

Een waardebelegger kijkt anders naar de aandelenbeurs dan een groeibelegger. Maar wanneer is iemand een waardebelegger? Wat betekent het om een waardebelegger te zijn? Dit zijn 5 signalen waaraan ze te herkennen zijn.

Jij bent een echte waardebelegger als …

Alles lezen van Warren Buffett

Buffett heeft een enorme aantrekkingskracht op (waarde)beleggers. Hij laat beleggen gemakkelijk lijken. Zijn strategie is zo simpel; koop de beste bedrijven zo goedkoop mogelijk en houd deze aandelen vervolgens zo lang mogelijk vast.

Buffett houdt van bedrijven met een ‘moat’; deze houden de concurrentie op afstand. Groeibeleggers hechten daar minder waarde aan, zij beleggen juist in opkomende bedrijven.

Enthousiast worden van 52 week lows

Een waardebelegger is altijd op zoek naar koopjes. Voor inspiratie kijkt hij niet naar de nieuwste hippe tech bedrijven waar iedereen het over heeft. In plaats daarvan volgt hij aandelen die recent een 52 week low hebben gemaakt.

Je weet nooit wat voor pareltjes onterecht afgestraft zijn.

Wat is een waardebelegger

Aandelen lang bijhouden

Veel beleggers vinden het lang wanneer ze een aandeel een jaar in hun portefeuille hebben. Een jaar is niets voor de echte waardebelegger. Hij laat de bedrijven voor zich werken.

Zolang het bedrijf blijft groeien, houdt de belegger de aandelen vast. En dat kan zomaar 10 jaar of meer zijn. Met dividendaandelen kan de Yield On Cost dan behoorlijk oplopen.

Beware the investment activity that produces applause; the great moves are usually greeted by yawns.” – Warren Buffet

Waardebeleggers zoeken saaie bedrijven

Saai is goed. Saai is namelijk vaak ook stabiel. Ook bedrijven in minder spannende sectoren kunnen fantastische rendementen opleveren, op voorwaarde dat ze voordelig zijn aangekocht.

Bedrijven in de ‘saaie’ hoek zijn bijvoorbeeld banken en verzekeraars, grote industrials, spoorwegbedrijven en bedrijven die consumentengoederen maken.

Dit zijn ook typisch de sectoren waar Warren Buffett graag in investeert.

overzicht portefeuille Warren Buffett waardebelegger

Beleggen in verlieslatende bedrijven is onbegrijpelijk

De waardebelegger begrijpt niet dat mensen groeiaandelen kopen van bedrijven die geen winst maken. Waarom zou iemand willen betalen om deel te nemen aan verlies?

Dit geldt ook voor veel recente IPO’s.

Dat lijkt soms meer op gokken dan op beleggen. De waardebelegger investeert alleen in bedrijven waarvan het zeer aannemelijk is dat ze over 10 jaar meer winst maken dan vandaag.

Conclusie

Naast deze luchtige top 5 moet een waardebelegger vooral veel geduld en zelfvertrouwen hebben. Het duurt vaak lang voordat ‘Wall Street’ herkent dat een goedkoop aandeel echt té goedkoop is.

Soms duurt dit jaren, in die periode zijn veel beleggers het met je visie oneens. Heb vertrouwen, focus op de resultaten van het bedrijf en niet op de beurskoersen.

Dan ben je een echte waardebelegger.

✅ Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar [GRATIS Gids]