Wanneer je onderzoek doet naar een aandeel kom je veel verschillende cijfers en begrippen tegen. Een daarvan is bèta, waar we in het blog van vandaag dieper op in duiken.
Kort gezegd meet bèta de volatiliteit van een belegging. Het is een getal wat het relatieve risico aanduidt. Dit gegeven neem je mee in je beoordeling van een belegging.
Wanneer je weet hoe volatiel een aandeel is kan je beter inschatten of de verhouding tussen risico en potentieel rendement interessant is.
De basis voor bèta is 1. Een aandeel met een bèta van 1,0 beweegt exact gelijk met de markt. Een getal onder de 1 betekent dat het aandeel minder bewegelijk is dan de markt. Een getal boven de 1 betekent dat het aandeel volatieler is.
Wanneer een aandeel een bèta van 1,5 heeft is het aandeel dus 50% volatieler dan de totale markt. Het is belangrijk om je te realiseren dat bèta kijkt naar de geschiedenis van het aandeel. Het voorspelt niet de toekomst.
Als voorbeeld drie populaire aandelen met hun bijbehorende bèta:
We zien dat een relatief ‘saai’ aandeel als Shell een lage bèta heeft. Een groeiaandeel als Tesla is bijna twee keer zo volatiel als de markt. Aan het andere uiterste vinden we bedrijven als Procter & Gamble (een Amerikaanse tegenhanger van Unliver). Dit bedrijf is slechts 40% zo volatiel als de markt.
Maar maakt dat Procter & Gamble een betere belegging dan Tesla? Dat kan je niet zeggen naar aanleiding van dit ene getal. PG is een stabielere belegging, dat zeker. Maar of het voor jou ook een betere keuze is hangt af van meer factoren.
Er is dus niet zoiets als een ‘goede’ of ‘slechte’ bèta. Wat acceptabel is hangt af van het type belegger en de sector van het bedrijf. Veel jonge groeibedrijven hebben een hoge bèta. Klassieke en stabiele bedrijven een lagere bèta.
Dit geeft aan dat technologiebedrijven over het algemeen een kans bieden op een hoger rendement, maar ook een groter risico kennen. Terwijl de klassieke en stabiele bedrijven ook op de beurs constanter presteren.
Bèta geeft aan hoe volatiel de prijs van een belegging is geweest in vergelijking met de markt als geheel. Sommige beleggers zijn juist op zoek naar aandelen met een hoge bèta, we vinden deze vaak bij groeiaandelen.
Risicomijdende beleggers zijn vaak beter af met aandelen met een lage bèta. Deze aandelen geven vaak een voorspelbaarder en stabieler rendement.