De meeste beleggers zullen zeggen dat Graham, als hij nog zou leven, geen waardeaandelen in de technologische industrie zou overwegen. Zijn bekendste student, Warren Buffett, vermijdt deze sector. Buffett is bekend van zijn uitspraak: “ik investeer niet in wat ik niet begrijp”. Vandaar dat hij vaak de technologie aandelen overslaat. Veel waardebeleggers nemen Buffetts woorden als absolute waarheid aan, en beleggen dus niet in deze categorie.
Maar is dat wel terecht?
Benjamin Graham belegde anders dan Buffett. De strategie van Warren Buffett is altijd geweest om te focussen op een handjevol bedrijven die hij door en door kent.
Graham kocht veel meer bedrijven, zolang ze maar aan een eenvoudige checklist voldeden. Dus zolang bedrijven in moderne sectoren aan die checklist voldoen, is het aannemelijk dat Graham ze zou kopen.
De belangrijkste factoren van de checklist van Graham zijn de P/E en current ratio. Hij stond erom bekend dat hij vrijwel alles kocht zolang het maar écht goedkoop was.
Voor de P/E ratio werkte hij met een maximum van 10, maar rond de 7 keer de winst had de voorkeur. De current ratio moest 2,0 of hoger zijn.
Technologiebedrijven hebben echter een geschiedenis van enorm hoge waarderingen. Dit past absoluut niet bij de strategie van Graham. De meeste aandelen in deze sector zijn groei- en geen waardeaandelen.
Vaak zijn het ook bedrijven die nog relatief kort bestaan. Graham gaf de voorkeur aan bedrijven met een lange geschiedenis naast de lage schulden en lage P/E ratios.
Niet alle technologie aandelen zijn hetzelfde. We kunnen twee categorieën maken binnen de sector:
De hardware bedrijven bevinden zich wel in de sector maar produceren een fysiek product. Deze bedrijven investeren bijvoorbeeld in fabrieken en leveren producten die de software bedrijven nodig hebben.
Veel hardware technologiebedrijven zijn van tijd tot tijd laag gewaardeerd. Wanneer hun producten dreigen te verouderen vluchten veel beleggers. Terwijl er vaak nog mooie winsten gemaakt worden.
Bij dergelijke ondernemingen, zeker als ze een lange geschiedenis hebben, is de kans groot dat ze zichzelf opnieuw uitvinden. Of door een overname een nieuwe technologie in huis halen.
Deze ontwikkelingen hebben we bijvoorbeeld gezien bij de halfgeleiderbedrijven. In een paar jaar tijd zijn veel van deze bedrijven teruggekeerd vanaf niveaus waarop Graham ze waarschijnlijk gekocht zou hebben. Met bijbehorende fantastische rendementen.
Hoogstwaarschijnlijk zou Benjamin Graham in deze tijd ook technologieaandelen kopen. Maar alleen diegene die echt veel te goedkoop verhandeld worden.
Ook als waardebelegger zijn in die sector kansen te vinden.