De moeilijkheidsgraad van het berekenen van de waarde van een investering is sterk afhankelijk van het type belegging. Zo is de intrinsieke waarde van een obligatie over het algemeen een stuk eenvoudiger te bepalen dan de waarde van een aandeel. Volg even mee…
Om de waarde van een belegging te achterhalen rekenen we met de toekomstige verdiencapaciteit of cashflow. Hoe dit zich uit wisselt per belegging.
Bij vastgoed heb je bijvoorbeeld huurinkomsten, bij een obligatie ontvang je couponrente en als aandeelhouder heb je recht op een deel van de winst.
De intrinsieke waarde van een obligatie is relatief eenvoudig te bepalen, omdat er niet veel variabelen zijn. De cashflow en looptijd staan (meestal) vast en zijn dus vooraf bekend.
Er zijn wel een paar variabelen. Bijvoorbeeld het risico op wanbetaling en het minimaal te behalen rendement, ofwel de kosten van kapitaal.
Bij het beleggen in aandelen zijn er veel meer variabelen. De toekomstige cashflow of winst staat niet vast en zijn van veel factoren afhankelijk.
Onder andere hierdoor is er sprake van een hoger risico, waardoor beleggers bij aandelen een hoger rendement verlangen.
Laat je niet uit het veld slaan als je het moeilijk vindt de waarde van een aandeel te bepalen. Het is geen exacte wetenschap. Je maakt een inschatting van de toekomst, daarin moeten je sowieso een marge voor fouten meenemen.
Er zijn zoveel variabelen, en aan inzicht onderhevige factoren, dat verschillende analisten een andere uitkomst van hetzelfde aandeel kunnen hebben.
Het feit dat je die variabelen kan doorgronden en tot op zekere hoogte kan inschatten is belangrijker dan het bereiken van een absoluut getal. Staar je dus niet blind op hele precieze berekeningen met een hoop cijfers achter de komma.
Zorg dat je een goed overzicht hebt van de risico’s, dat verkleint de kans dat je een variabele totaal verkeerd inschat. Vervolgens bepaal je aan de hand van de risico’s je veiligheidsmarge. Deze zal bij een complex bedrijf dus hoger zijn dan bij een staatsobligatie.
Warren Buffett, een van onze favoriete waardebeleggers, wist dit principe goed te verwoorden:
“Je moet de kennis hebben om een heel algemene inschatting te maken van de waarde van het onderliggende bedrijf. Dit hoeft niet heel precies te zijn. Dat is wat Benjamin Graham bedoelde met het hebben van een veiligheidsmarge. Je probeert niet een bedrijf van $ 83 miljoen te kopen voor $ 80 miljoen. Je wil een enorme marge hebben. Wanneer je een brug bouwt sta je erop dat er een vrachtwagen van 30 ton overheen kan. Vervolgens laat je er alleen trucks van 10 ton over. Hetzelfde principe geldt voor beleggen.” – Warren Buffett.