Beurs
Beurs

De beurs 2021: een overzicht van de verliezers

Joeri 12 januari 2022

In een eerder verschenen blog schreven we al over het roerige jaar 2021. Er waren een aantal opvallende, en minder opvallende, winnaars. Vooral Big Tech, bedrijven in de chipindustrie, oliebedrijven, REITs en vermogensbeheerders deden goede zaken. Maar waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. 

Er zijn een aantal sectoren die op de beurs in 2021 duidelijk onder de maat presteerden. Hierdoor zijn er op sommige plaatsen koopjes te doen. Misschien vormen de slechte prestaties van 2021 namelijk de basis voor een comeback in 2022. 

De vijf sectoren die beleggers vorig jaar hoofdpijn bezorgden: 

Edelmetaal mijnbouw

De inflatie nam in 2021 rap toe, een klimaat waar normaal gesproken edelmetaal van profiteert. Toch was vorig jaar een uitzondering.

Goud en zilver eindigden het jaar namelijk met een negatief rendement. Dit drukte op de winstgevendheid, en dus de beurskoers, van mijnbouwbedrijven die deze metalen produceren. 

Chinese techbedrijven

De Chinese overheid trad vorig jaar hard op tegen de binnenlandse grote technologie- en internetbedrijven. Dit had een duidelijk effect op de beurskoersen in de hele sector. 

Vrijwel alle aandelen daalden fors. De koers van Pinduoduo (Nasdaq: PDD), een bedrijf wat een technologieplatform voor de landbouw in China biedt, daalde zelfs met bijna -70% in 2021. 

Beleggers in grote Chinese internetbedrijven zaten de afgelopen twee jaar in een achtbaan

Bedrijven actief in zonne-energie

Hoewel dit een snelgroeiende markt is, deden aandelen het in deze sector toch ronduit slecht. De onzekerheid over regelgeving en problemen in de toeleveringsketen waren hier de boosdoeners. 

Veel van de aandelen in deze sector begonnen het jaar met enorm hoog opgelopen waarderingen. Er was niet veel twijfel nodig om koersen te halveren. 

Onlinemedia en -informatie

Waar grote online technologiebedrijven, zoals Meta Platforms (Nasdaq: FB) en Alphabet (Nasdaq: GOOGL) in 2021 voor prima rendementen zorgden, bleven de contentcreators achter. 

Treffend voorbeeld is Zillow Group, een groot online platform voor vastgoed in de VS. Waar dit in 2020 nog een lieveling op de beurs was keerde het tij in 2021. Naast operationele problemen, waarbij een kwart van het personeel op straat werd gezet, halveerde de koers.

Betaaldienstverleners

Dit was zeker niet de slechts presterende sector van 2021, maar wel een opvallende achterblijver. Waar (online) shoppen in 2021 een recordjaar had, bleven de beurskoersen van Visa (NYSE: V) en Mastercard (NYSE: MA) vlak. 

De moderne concurrenten, zoals PayPal (Nasdaq: PYPL) en Block (Square) (NYSE: SQ) sloten het jaar af met flinke verliezen. 

Conclusie

Ondanks dat 2021 een goed beursjaar was waren er ook duidelijke achterblijvers. Veel van deze aandelen hadden een ding gemeen: ze gingen het jaar in met torenhoge waarderingen. Een kleine tegenslag leidt dan al snel tot een terugval van de koers. 

Inmiddels zijn veel van deze aandelen realistischer gewaardeerd. Bij bedrijven die fundamenteel wel een sterk jaar hadden kan dat een koopkans vormen.