Beleggen
Beleggen

Reminder: check uw portfolio op risico

Joeri 8 september 2022

Echte welvaart wordt gecreëerd in berenmarkten, is de vaste boodschap in deze tijden. Maar toch komen veel beleggers armer in plaats van rijker uit een berenmarkt. Een oorzaak hiervan vinden we in het gebrek aan risicomanagement. We geven een praktische tip om een berenmarkt te overleven.

‘Buy the dip!’ is het veelgehoorde ‘advies’. Het kopen van aandelen – of andere activa – wanneer ze goedkoop zijn, is in de basis natuurlijk een goed idee. De beleggers die in 2020 kochten zitten er immers warmpjes bij. Maar daarvoor moesten ze niet alleen de dip kopen in 2020, maar ook de aandelen aanhouden in 2021 en 2022.  

Hetzelfde gold tijdens de Grote Financiële Crisis uit 2007 – 2009. Beleggers die toen kochten gingen zeer goede jaren tegemoet. Maar vergeet niet hoe moeilijk het kan zijn om posities aan te houden wanneer alles maar blijft dalen. 

Voorbeeld Grote Financiële Crisis

Een belegger die in 2007 zag dat er koopkansen kwamen, en wachtte met instappen tot er een berenmarkt was, kreeg het toch zwaar te verduren. 

Stel, hij wachtte tot de S&P 500 met 20% daalde: het officiële begin van de berenmarkt. Dat niveau werd halverwege 2008 bereikt. Een investering van $ 10.000 daalde vervolgens naar $ 5.900 in 2009. Zelfs wie de dip kocht zag nog 41% van het vermogen verdampen. 

Koersverloop S&P 500 van 01-01-2007 tot en met 31-12-2010

Het duurde bijna een jaar tot de bodem in 2009 gevormd werd. Vervolgens duurde het tot eind 2010 voor de belegger weer groene cijfers in het portfolio zag. 

Maar zelfs vanaf die bodem van $ 5.900 in 2009 steeg het portfolio naar $ 36.500 vandaag. Mits de belegger het portfolio aan bleef houden. 

Daar gaat het vaak mis, en meestal is dat onnodig. 

Risicotolerantie

Beleggers kennen hun eigen risicotolerantie niet goed. Vrijwel iedereen is ervan overtuigd goed tegen bewegelijke koersen te kunnen. Tot ze hun zuurverdiende centen met de dag minder waard zien worden. 

Daarom is het zo belangrijk uw eigen risicotolerantie te kennen, en het beleggingsportfolio hierop te stemmen. 

Veel beleggers negeren dit, terwijl met een uurtje werk veel leed te besparen valt. Een simpele manier om de verdeling te bepalen:

Stap 1

Maak een overzicht van al uw posities. Dit zijn niet alleen aandelen maar bijvoorbeeld ook spaargeld, obligaties, pensioenvermogen, crypto et cetera. 

Noteer per positie de weging (als percentage) van het totale vermogen. 

Stap 2

Vervolgens schat u per positie in, en dit mag vrij oppervlakkig, hoe risicovol deze is. Denk hierbij vooral aan het risico op permanent verlies van kapitaal. 

Dus dat het bedrijf achter het aandeel failliet gaat, of dat de waarde van een cryptomunt naar € 0 gaat. Geef iedere positie een risicoscore van een, twee of drie. 

Waarbij 1 een zeer laag risico betekent, bijvoorbeeld (staats)obligaties, spaargeld of aandelen van een bedrijf als Johnson & Johnson (NYSE: JNJ). 

Geef de posities met een wat hoger risico een 2. Bijvoorbeeld aandelen van bedrijven die niet tot de kapitaalkrachtigste ter wereld behoren. Maar ook activa als high yield obligaties.

De meest risicovolle categorie is voor zaken als cryptovaluta, smallcap aandelen, aandelen waar een turnaround gaande is en dergelijke. 

Stap 3

Nu komt het aan op de verdeling, waarbij iedere risicocategorie een percentage van uw totale portfolio vertegenwoordigd. Het mag geen verrassing zijn, maar het is – voor de meeste beleggers – verstandig de minst risicovolle categorie de zwaarste weging te geven. 

Bijvoorbeeld:

  • Posities in categorie 1 bepalen 50% van het vermogen
  • Posities in categorie 2 bepalen 30% van het vermogen
  • Posities in categorie 3 bepalen 20% van het vermogen

Dit is waarschijnlijk de lastigste stap, want hiervoor moet u uzelf kennen. De beste manier is om gewoon te beginnen, en na een paar maanden te evalueren hoe het bevalt.

Maakt u zich soms zorgen over uw portfolio? Dan is het te risicovol, en is verschuiven naar 60/30/10 misschien verstandig. 

Conclusie

Veel beleggers overschatten hun eigen risicotolerantie. Tijdens een stierenmarkt is de verleiding groot om steeds meer risico te nemen. Wanneer de beren zich laat zien wordt het erg moeilijk om de posities aan te houden. 

Het gevolg is dat er verkocht wordt tegen lagere koersen, en zo de eerdere winsten weer worden ingeleverd. 

Dit is te voorkomen door, het liefst voordat de beer arriveert, stil te staan bij het risico van uw portfolio. Het is een kleine moeite die u slapeloze nachten bespaart én een substantieel hoger rendement op de lange termijn oplevert.

Lees ook: