Beurs
Beurs

Waarom wachten op de volgende koersdip? (of waarom niet?)

Joeri 3 augustus 2021

Het lijkt zo’n simpele strategie: buy the dip! Het verleden bewijst dat de meeste aandelen periodes van hoge volatiliteit kennen. Dus waarom niet even wachten tot je ‘met korting’ kan kopen? … Omdat je waarschijnlijk niet koopt zodra die kans zich voordoet. 

Dit is een principe wat op papier zo vreselijk eenvoudig lijkt. Beleggers kijken naar een grafiek en zien wanneer de perfecte koopkans was. Veel beleggers nemen zich daarom voor te kopen op een dip, maar weinig doen dit daadwerkelijk wanneer die dip zich voordoet.

Kopen op de dip is in de praktijk moeilijker dan in theorie

Waarom dit in de praktijk zo moeilijk is, kunnen we het beste aantonen met een voorbeeld. Hierbij de koers van Apple (AAPL) over de afgelopen vijf jaar.

Nu is het niet moeilijk te zien, je had ‘natuurlijk’ in december 2018 moeten kopen! Waarom doen zo weinig beleggers dit dan? 

De reden is simpel: angst.

Als je niet durft te kopen bij een stijgende koers zal je zeker niet durven kopen bij een dalende koers. 

We zijn namelijk geneigd iets te vergeten wanneer we kijken naar bovenstaande grafiek: er was een reden voor de koersdaling. Een aandeel daalt namelijk niet zomaar 30% of meer.

Op zo’n moment zelf ziet de wereld er heel anders uit. Zo zagen beleggers in december 2018 niet bovenstaande grafiek van Apple, maar deze: 

In korte tijd daalde de koers van Apple met meer dan 30%. Hiervoor waren een aantal redenen:

  • Voorspellingen van het management voor het komende kwartaal waren zwakker dan verwacht
  • Beleggers waren bang voor impact van de handelsoorlog tussen de VS en China. Het leek erop dat de iPhone niet meer in China verkocht mocht worden

Veel beleggers begonnen dus te twijfelen: 

  • “Misschien zijn dit wel permanente problemen?”
  • “Ik wacht wel even hoe dit uitpakt voordat ik koop.”

Vervolgens herstelde de koers en begon het feest weer van vooraf aan; beleggers wachten weer op de volgende koersdip.

Maak een plan om de dip te kopen

Achteraf weten we natuurlijk dat december 2018 een fantastisch moment was om aandelen Apple te kopen. Beleggers die toen kochten staan inmiddels op zo’n +300% koerswinst.

Om de volgende kans niet te missen, is het belangrijk dat je een plan hebt. Schrijf dit plan zo concreet mogelijk uit, inclusief bedragen en stappen.

In dit plan noteer je een aantal bedrijven waar je graag aandelen in wil bezitten, maar waarvan de koers nu te hoog is. Beschrijf wat je wanneer gaat doen, bijvoorbeeld: 

  • Ik koop voor € 1.000 aandelen XYZ wanneer de koers/winst verhouding onder de 15 zakt. Vervolgens koop ik iedere maand voor € 1.000 aandelen bij, zolang deze verhouding onder de 15 blijft. 

Of:

  • Ik koop 10 aandelen ABC wanneer deze onder de € 100 dalen. Bij iedere 5% daling koop ik er nog eens 10. 

Controleer regelmatig of de bedrijven uit je plan nog steeds even fantastisch zijn. Wanneer de koers daalt vanwege een fundamenteel probleem wat niet in een paar jaar opgelost kan worden, haal je het bedrijf van je lijst.

Wanneer de koers daalt om een andere reden: houd je aan het plan! Zo word je een rationele belegger en boek je het hoogste rendement. 

Auteur is long AAPL.

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet