Educatie
Educatie

De Intelligente Belegger in 2019

Joeri 13 november 2019

Warren Buffett noemt het boek ‘The Intelligent Investor’ van Benjamin Graham “veruit het beste boek over beleggen dat ooit is geschreven”. Wanneer één van ‘s werelds beste beleggers zulke uitspraken doet over een boek, dan moet je het wel lezen. Maar dit boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1949. Is de intelligente belegger 70 jaar later nog wel relevant?

Iedere actieve belegger wil de markt verslaan. Beleggers richten zich vaak op het maximeren van rendement. Maar vergeten het kapitaal te beschermen tegen verliezen. Hierdoor blijft het rendement van veel particuliere beleggers achter bij de markt.

Hierbij kan het werk van Benjamin Graham helpen. Vooral zijn inzichten over het beleggen met een Margin Of Safety zijn tijdloos.

de intelligente belegger

Zijn uitleg over dit principe vinden we aan het eind van het boek. Het vat het beschermen van kapitaal samen in drie woorden: Margin Of Safety.

Dit is het geheim van verstandig beleggen. Beperken van neerwaarts risico. Door altijd met een veiligheidsmarge te beleggen wordt het risico, de kans op permanente verliezen, effectief verlaagd.

De intelligente belegger past een veiligheidsmarge toe

De veiligheidsmarge is het verschil tussen de intrinsieke waarde van een aandeel en de prijs. De intrinsieke waarde wordt bepaald door de belegger. Het blijft een indicatie. De belegger kan zich vergissen en deze waarde te hoog inschatten.

Maar als de betaalde prijs laag genoeg is, kan de belegger het ‘mis’ hebben met de intrinsieke waarde en nog steeds winst maken.

“De veiligheidsmarge is altijd afhankelijk van de betaalde prijs. De marge zal groot zijn bij een bepaalde prijs, kleiner bij een hogere prijs en geheel afwezig bij een nog hogere prijs” – Benjamin Graham

De Intelligente Belegger omschrijft deze en een aantal andere beleggingsstrategieën. Allen met het doel om het neerwaarts risico te minimaliseren en hierdoor een bovengemiddeld rendement te behalen.

Dat principe is iets van alle tijden. Het maakt het boek ook in 2019 het lezen waard.

Benjamin Graham leert je de beste aandelen selecteren. Hij maakt je een intelligente belegger.