Educatie
Educatie

De twee grootste value traps

Joeri 9 januari 2020

Een value trap is een aandeel wat goedkoop lijkt, maar dat eigenlijk niet is. Onervaren waardebeleggers worden door deze aandelen aangetrokken. Er zijn twee vaak voorkomende situaties waarin een value trap ontstaat.

Let extra goed op als je het volgende tegenkomt.

Cyclische bedrijven

Bedrijven in cyclische sectoren, zoals de industrie en de bouw, zijn gevoelig voor de staat van de economie. In een hoogconjunctuur beleven ze vaak ‘gouden tijden’ en zijn ze enorm winstgevend. Wanneer de economie, of de specifieke sector, in mindere tijden terecht komt verdampen deze winsten snel.

Omdat veel beleggers dit aan zien komen worden aandelen verkocht vóórdat de winstgevendheid daalt. Hierdoor lijkt het aandeel op basis van de meest recente jaarcijfers erg goedkoop.

Wanneer de laagconjunctuur aanbreekt en de winst verdampt, blijkt het aandeel toch niet zo’n goede koop. Zo trap je gemakkelijk ‘in de value val‘.

Omzet van Caterpillar van 01-01-2006 tot 01-11-2019. Bron: Mactrotrends.net

Intellectueel eigendom

Een ander risico ontstaat bij intellectueel eigendom. Bij sommige bedrijven is een groot deel van de winstgevendheid hierop gebaseerd. Ook hier zien we vaak een value trap.

Een voorbeeld van dit soort bedrijven is bijvoorbeeld de farmaceutische sector. Zij werken met patenten die een bepaalde periode geldig zijn. Wanneer een farmaceut een zeer winstgevend medicijn of behandeling heeft, wat voor een groot gedeelte van de winst zorgt, dan kan daar een risico in schuilen.

Als het patent afloopt kan veel van de winst in zeer korte tijd verdwijnen. Beleggers die dieper graven vinden deze informatie en verkopen dus vóórdat het patent afloopt en de omzet terugvalt.

Wanneer de koers hierop reageert stappen sommigen in de value trap.

Technologie

Een soortgelijk risico zien wij ook bij technologiebedrijven. Wanneer ze als eerste een nieuw product op de markt brengen kan dit zorgen voor een forse winstgroei.

Maar wanneer ze zich niet kunnen beschermen tegen de concurrentie is dit van korte duur. Binnen afzienbare tijd komen dan alternatieven op de markt brengen waardoor het ‘first mover’ voordeel snel verdwijnt.

Conclusie

Om te voorkomen dat je een value trap koopt, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen. Onthoud dat de toekomst van de onderneming veel belangrijker is dan het verleden.

Focus op bedrijven waarvan de verwachting is dat ze de omzet en winst en komende jaren kunnen laten groeien. Daar zitten de echte value aandelen.

✅ De 3 goedkoopste aandelen voor 2020 [GRATIS Gids]