Beurs
Beurs

Value aandelen in 70 jaar niet meer zo goedkoop

Ronald 15 mei 2019

Welke aandelen moet je tegenwoordig nog kopen? De wereld raast in een rotvaart verder en alles wat niet binnen de twaalf maanden zou kunnen verdubbelen is niet interessant genoeg. We storten ons vooral op dure aandelen in de hoop ze nog duurder te kunnen verkopen. Toch lijkt dat niet de interessantste oplossing voor uw portefeuille.

De voorkeur voor value aandelen lijkt helemaal verdwenen. Kijken we naar het verschil tussen de 10% duurste aandelen op de markt en de 10% goedkoopste aandelen, dan zijn de waarderingen van de duurste aandelen 7,6 keer duurder dan de goedkoopste aandelen.

Er zijn maar twee periodes geweest in de laatste honderd jaar dat het verschil tussen duur en goedkoop zo groot was. U kan het al raden: de Grote Depressie en tijdens de technologiebubbel eind jaren ’90.

Duur is 7,6 keer duurder dan goedkoop.

Dat is 34% boven de historisch mediaan en 47% boven de mediaan sinds 1940. In 2005, op het recentste dieptepunt, waren de duurste aandelen gemiddeld 4,2 keer duurder dan de goedkoopste. Dat was 25% onder de historische mediaan.

Value aandelen nu interessant

De goedkoopste aandelen blijven goedkoop terwijl de duurste aandelen alleen maar duurder worden. Het is geen wonder dat een value belegger als Warren Buffett amper nog interessante aandelen vindt.

Volgens het Amerikaanse AB Bernstein is de waardering gap tussen duur en goedkoop zelfs het grootste in 70 jaar.

Dat verschil geeft vooral value aandelen steun wanneer de beurzen het moeilijk krijgen.

“Valuation spreads are incredibly wide and sentiment may have found a floor. This provides a support for value within the market contrasted with traditional asset classes which are mostly fully valued.” – AB Bernstein

Wat nu ?

De outperformance van groeiaandelen tegenover value aandelen duurt ondertussen al meer dan tien jaar.

De belangrijkste vraag is dan ook wat er nodig is om dit terug om te draaien.

Zoals dat vaak het geval is op de beurs, is dat moeilijk te voorspellen. Aandelen kunnen zich langer irrationeel gedragen dan de meeste beleggers liquide kunnen blijven.

Het enige dat werkt, is beginnen met beleggen in value aandelen.

Op die manier koop je niet alleen aandelen die goedkoop zijn. Het neerwaarts risico is ook veel minder dan bij de dure groeiaandelen. En wanneer zich een nieuw tijdperk aanbiedt waarin value aandelen terug de bovenhand nemen op groeiaandelen, profiteer je ook nog eens van de waarderingstoename.

Dubbel profijt.