Beleggen
Beleggen

Doe zoals Buffett doet, niet zoals hij zegt

Joeri 10 augustus 2023

Warren Buffett staat bekend als de beste (waarde)belegger ooit. Met Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A BRK.B) heeft hele vele beleggers miljonair gemaakt. Zijn trackrecord is vooral indrukwekkend omdat het meerdere decennia beslaat. Wanneer de grootmeester spreekt over beleggen, luisteren beleggers. 

Hij spreekt vaak over het lang aanhouden van aandelen. Zo wordt zijn uitspraak: “our favorite holding period is forever” vaak geciteerd. Toch zien we iets anders wanneer we ons verdiepen in het aandelenportfolio van Berkshire Hathaway. 

Bij het afsluiten van 2022 had dit portfolio 49 posities, waarvan twee ETF’s. Gemiddeld bevonden deze posities zich iets minder dan zeven jaar in het portfolio. Zeven jaar zouden wij niet omschrijven als ‘forever’. 

Drie aandelen bevinden zich beduidend langer in het portfolio. Opvallend hierbij is dat deze drie aandelen een lange geschiedenis kennen van dividendverhogingen, wat mogelijk een rol speelt bij de keuze om ze aan te houden. Het betreft:

  • The Coca-Cola Company (NYSE: KO)
  • American Express (NYSE: AXP)
  • Moody’s (NYSE: MCO)

The Coca-Cola Company: 35 jaar

Buffett opende een positie in Coca-Cola in 1988, en sindsdien maakt het deel uit van het portfolio. Het aandeel is dus al 35 jaar een constante factor van Berkshire, en hiermee de positie met de langste geschiedenis. 

Het is belang van aanzienlijk formaat, met een marktwaarde van $ 24,8 miljard is het de op vier na grootste positie van Berkshire. Met deze positie zien we vooral de kracht van dividend over zo’n lange periode. Coca-Cola verhoogde onlangs het dividend voor het 61e jaar op rij, naar $ 1,84 per aandeel per jaar.

Dit is momenteel goed voor een (weinig spectaculair) rendement van 3% aan de huidige koers. Coca-Cola bevindt zich echter tegen een kostprijs van $ 3,25 per aandeel in het portfolio van Berkshire. Hiermee komt het dividendrendement op de investering op een waanzinnige 56,6%. 

American Express: 30 jaar

Buffett heeft altijd een voorliefde gehad voor aandelen van financieel dienstverleners. Dat blijkt wel uit het lang aanhouden van American Express, sinds aankoop in 1993. Ondanks het cyclische karakter van deze sector heeft hij het aandeel al decennia in portfolio. 

Met een kostprijs van $ 8,49 per aandeel, en een huidige koers rond de $ 175 per aandeel, heeft ook deze investering een mooi rendement gebracht. Door de constante dividendverhogingen is het dividendrendement op de kostprijs voor deze positie opgelopen tot ruim 28%.

Dankzij de goede beursprestaties is de marktwaarde opgelopen tot ruim $ 25 miljard, en hiermee is het de op drie na grootste aandelenpositie voor Berkshire. 

Moody’s: 23 jaar

In het jaar 2000 ontstond Moody’s vanuit een spin-off, en sindsdien is het een vaste positie in het portfolio van Buffett. Je leest zelden over het belang van Berkshire in Moody’s, desondanks is het een belangrijk onderdeel.

Met een marktwaarde van $ 7,5 miljard is het momenteel de achtste positie uit het portfolio. MCO is een bedrijf wat Buffett op het lijf geschreven is. Het is actief in de financiële sector, waarbij haar dienstverlening zorgt voor zeer constante inkomsten. Het voldoet aan de ‘tolbrug-moat’.

Het huidige dividendrendement van 0,86% is laag, en hiermee lijkt het aandeel niet interessant voor dividendbeleggers. De kostprijs van Buffett is echter $ 10,05 per aandeel, waarmee het rendement op de kostprijs maar liefst 30,6% bedraagt. 

Conclusie

Buffett zegt vaak dat je aandelen een levenslang vast moet houden. Maar dat is niet wat we de grootmeester zelf zien doen. Zelfs de aandelen die hij het langst in bezit heeft, houdt hij maximaal 2 à 3 decennia aan. Het gemiddelde van het hele portfolio is momenteel zo’n zeven jaar.

Dit staat echter in groot contrast met de gemiddelde particuliere belegger. Uit onderzoek van broker eToro blijkt dat beleggers in 2022 een positie na gemiddeld 10 maanden sloten. In dat opzicht is zeven jaar inderdaad bijna een eeuwigheid. 

✅ 4 Super Value aandelen [GRATIS Gids]

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.