Beurs
Beurs

Het resultaat van value aandelen

Joeri 5 december 2020

Albert Einstein zou eens gezegd hebben dat samengestelde rente ‘de sterkste kracht in het universum’ is. Het rente-op-rente effect gedurende een lange periode verricht inderdaad wonderen. Door deze enorme kracht heeft een klein verschil in rendement grote gevolgen. 

Een portfolio van € 100.000 groeit in 20 jaar tijd naar € 670.000. Bijna een verzevenvoudiging! Hierbij gaan we uit van een jaarlijks rendement van 10%. Dat is ongeveer het rendement van de aandelenmarkten over de afgelopen 100 jaar. 

Stel dat je het portfolio van € 100.000 niet 20 maar 30 jaar laat groeien. Dan groeit dit, nog steeds tegen 10% per jaar, naar € 1,7 miljoen. Dit is uiteraard een versimpelde weergave. We houden hierbij geen rekening met kosten en belastingen en dergelijke.

Bovengemiddeld rendement

Natuurlijk is dit een prachtig resultaat. Een vermogen laten groeien naar € 1,74 miljoen, en het enige wat je nodig hebt zijn marktconforme rendementen en een hoop tijd. Maar wat als je belegt in aandelen die historisch gezien hogere rendementen opleveren?

Small-cap value aandelen bijvoorbeeld. 

De laatste jaren blijven value aandelen in het algemeen wat achter. Historisch gezien zijn dit juist de beste aandelen, en wij verwachten dus ook dat die trend zich op den duur weer laat zien. 

Nu het op de beurs alleen om groeiaandelen lijkt te draaien is het misschien moeilijk voor te stellen. Terwijl daarom juist de beste kansen liggen bij de value aandelen.

Onderzoek van Fama & French laat duidelijk de kracht van deze categorie zien. Er is gekeken naar de rendementen van de 4 verschillende aandelen klassen: 

  • Small-Cap Value (SCV)
  • Large-Cap Value (LCV)
  • Large-Cap Growth (LCG)
  • Small-Cap Growth (SCG)

Over de periode 1927 – 2000 zien we het volgende:

 

2% extra

Met onze sterke voorkeur voor value aandelen is dus het aannemelijk dat we de grote indexen verslaan. Zelfs wanneer we rekenen met een bescheiden extra rendement van 2% per jaar heeft dit gigantische gevolgen.

In 30 jaar tijd groeit het portfolio niet naar € 1,7 miljoen, maar naar € 3 miljoen. Bijna een verdubbeling van het eindresultaat, zonder ook maar een euro extra in te leggen!

Dat is de kracht van het kiezen voor value aandelen. 

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet