Educatie
Educatie

Het verhaal van Earl Crawley: hoe een gewone man rijk werd

Joeri 12 oktober 2021

Af en toe komen we een verhaal tegen wat zo tot de verbeelding spreekt dat we het wel moeten delen. Het verhaal van Earl Crawley is er zo een. Zijn levensverhaal gaat over wilskracht en doorzettingsvermogen. Het laat zien wat de gewone man kan bereiken met dividendaandelen. 

Dhr. Crawley heeft het grootste deel van zijn volwassen leven gewerkt als bediende op een parkeerterrein. Hij verdiende nooit meer dan $ 20.000 per jaar. Toch pensioneerde hij met een portfolio van $ 500.000 waar hij een jaarlijks inkomen aan dividend uit ontving. 

Hij bewijst dat iedereen – ondanks afkomst, opleidingsniveau of inkomen – financieel onafhankelijk kan worden met dividendaandelen. 

Hard werken, weinig verdienen

Earl Crawley, beter bekend als Mr. Earl, had een moeilijke jeugd. Hij was dyslectisch, waardoor hij eigenlijk alleen in de praktijk kon leren. Hij begon met werken op zijn 13e, en moest vrijwel alles wat hij verdiende afstaan aan zijn moeder. 

Daarom had hij allerlei verschillende fysieke baantjes, alles om het hoofd boven water te houden. Zo bracht hij zijn jonge jaren door. Hij trouwde en kreeg drie kinderen. In de jaren ‘60 kon hij zijn gezin onderhouden van de $ 80 per week die hij verdiende. 

Ze leefden een bescheiden leven, en waren altijd krap bij kas. Maar Mr. Earl had van zijn moeder geleerd om zuinig te leven en vindingrijk te zijn. Zo combineerde hij verschillende banen om toch wat geld te kunnen sparen. 

Screenshot uit MoneyTrack documentaire over Earl Crawley.

Blijven leren

In zijn baan als beheerder van een parkeerterrein leerde hij veel verschillende mensen kennen. Een collega, die later een goede vriend en mentor werd, vertelde hem de harde waarheid. Namelijk dat er voor een man als Earl Crawley, zonder goede opleiding, weinig carrièrekansen zijn. Earl besefte zich dat als hij een mooie toekomst voor zichzelf en zijn gezin wilde, hij daar zelf hard voor zou moeten werken. 

Mr. Earl kon misschien niet zo goed lezen, hij was zeker niet dom. Daarnaast kon hij goed luisteren. Het parkeerterrein wat hij beheerde werd gebruikt door medewerkers van financiële instellingen uit de omgeving. Mr. Earl was een vriendelijke man die graag een praatje maakte. Hij stelde vragen aan de bezoekers, en luisterde echt naar de antwoorden.

Hij luisterde naar bankiers, advocaten, vermogensbeheerders en andere knappe koppen. Hierdoor raakte hij overtuigd van de kracht van de aandelenmarkt, en het sterke rente-op-rente effect van (dividend) aandelen

Mr. Earl trok de conclusie dat hij hiermee zijn eigen toekomst kon bepalen. Dus hij begon met beleggen. In het begin investeerde hij $ 25 per maand in een beleggingsfonds. In de jaren ‘80 stapte hij over naar individuele dividendaandelen. Hij kocht altijd als hij wat geld had en was heel consequent. Ook al betekende dit dat hij maar een of enkele aandelen per maand kon kopen. 

Portfolio

Maar deze strategie werkte. Tegen 2007 had hij zijn hypotheek afbetaald, geen schulden en een dividendportfolio van $ 500.000. 

Vooral de inhoud van het beleggingsportfolio is opvallend. We zien namen als Caterpillar (CAT), Bank of America (BAC) en AT&T (T). Hele stabiele dividendaandelen. Hierover zei Earl dat hij dit type aandelen kocht omdat hij het zich niet kon verloven geld te verliezen op de beurs.

Daarom kocht hij alleen aandelen in sterke en grote bedrijven die een flink dividend uitbetaalde. 

Met geduld en doorzettingsvermogen kon hij pensioneren en leven van het dividendportfolio. Terwijl hij zijn hele leven nauwelijks meer dan het minimumloon verdiende.

Mr. Earl bewijst dat financiële onafhankelijkheid voor iedereen haalbaar is.

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet