Het is een grote misvatting dat beleggers het meeste geld verdienen wanneer de beurzen stijgen. Vraag namelijk aan 100 beleggers of ze op tijd hun winst kunnen nemen voor een beurs crasht. 95% zal ja antwoorden. Toch is het slechts 5% die er ook effectief in slaagt.
Aandelenmarkten gaan traag naar boven maar snel naar beneden. De eerste dalingen worden aanzien als correcties. Daarna neemt de hoop op koersherstel het over van de realiteit terwijl de verliezen oplopen. Vervolgens vinden veel beleggers het de moeite niet meer om te verkopen. Uiteindelijk kunnen ze de pijn van rode cijfers in hun portefeuille niet meer verdragen en verkopen ze. Dat is vaak het moment dat het ergste achter de rug is.
De psychologie van de belegger maakt het bijna onmogelijk om op de top van een markt te verkopen. Wie zegt dat hij/zij dat wel doet, heeft ofwel ontzettend veel geluk gehad, of liegt. De financiële markten hebben de neiging om zo veel mogelijk beleggers op het verkeerde been te zetten. En daar slagen ze wonderwel is.
De financiële markten doen niets liever dan de achterblijvers lokken om (veel te laat) aandelen te kopen. En ze laten enkel de durvers genieten van monsterwinsten wanneer het einde van de wereld nabij lijkt. Toch is er een goed systeem om al deze problemen te omzeilen.
Een goede regel om te onthouden is de 80/20 regel van Baron Nathan Rothschild. Baron Nathan Rothschil zei:
“You can have the top 10% and the bottom 10%, I will take the 80% in the middle.”
Het komt er in feite op neer dat je niet de bodem moet kopen en niet de top moet verkopen, zolang je tussenin maar voldoende in de markt zit. Het is niet nodig om het risico te nemen de laatste 10% van de stijging mee te pikken. En het is ook niet nodig om de eerste 10% na de bodem mee te graaien.
Wanneer je na een duidelijk bodem en voor een duidelijke top kan beleggen, neem je 80% van de winst mee. Met die 80% kan je al een heel groot verschil maken.
Een vrij simpele manier om te bepalen of de 10% regel geactiveerd moet worden, is door te kijken naar het 200-daags gemiddelde. Op onderstaande grafiek kan je goed zien dat verkopen vaak een goed idee was wanneer de S&P 500 door het 200-daags gemiddelde zakte. Anderzijds was het vaak een goed idee om te kopen wanneer de S&P 500 boven het 200-daags gemiddelde steeg.
Let wel op dat dit geen waterdicht systeem is. Niets is namelijk waterdicht op de financiële markten. Maar het 200-daags gemiddelde geeft vaak correcte signalen voor wie de 20/80 regel wenst toe te passen.
Anderzijds moeten beleggers ook niet vrezen voor een correctie. Ze moeten een daling van de aandelenmarkten zelfs toejuichen. Het meeste geld wordt namelijk verdiend door te investeren wanneer de beurzen laag staan. En wanneer staan de beurzen laag? Meestal na een beurscrash/correctie.
Je moet je als belegger comfortabel voelen met lagere beurskoersen om er veel geld mee te verdienen valt. En je moet een plan klaar hebben wanneer de crash zich voordoet. Dat is de beste manier om blij te zijn wanneer de beurskoersen dalen.
Jouw plan bestaat best uit enkele belangrijke, vaste regels. Wanneer je uitzonderingen begint te maken om bepaalde situaties goed te praten, ben je een vogel voor de kat.
1. Beperk je verliezen en laat je winsten oplopen
2. Bepaal op voorhand welke omstandigheden een reden zijn om een aandeel te verkopen
3. Neem NOOIT emotionele beslissingen
4. Geld verliezen is ‘part of the game’.
5. Investeer nooit extra geld in verlieslatende posities tenzij je 100% zeker bent dat het aandeel onder zijn fundamentele waarde noteert én met een voldoende veiligheidsmarge
6. Durf nadenken en tegen de kudde in lopen
Wie durft beleggen tijdens een correctie, zal daar vooral ná daling de vruchten van plukken. Wanneer je leest dat Warren Buffett miljarden verdient met onder andere Goldman Sachs en Bank of America, dan is dat omdat hij tijdens de financiële crisis niet panikeerde en bankaandelen kocht.
Dit moet je onthouden wanneer de beurzen crashen, zegt Warren Buffett:
1. Algemene angst is jouw vriend. Als belegger zou je blij moeten zijn wanneer alle aandelen dalen. Dat is het moment dat er koopjes te doen zijn.
2. Individuele angst is jouw grootste vijand. Individuele angst zorgt dat je de verkeerde beslissingen neemt en … het is totaal niet nodig.
Je moet goed weten dat een correctie van 5% van de algemene aandelenmarkt gemiddeld 1 keer per kwartaal voorvalt. Correcties van 10% vallen gemiddeld 1 keer per jaar voor, correcties van 15% om de 2 jaar. Doorheen de geschiedenis kende de aandelenmarkt zelfs gemiddeld om de 3,5 jaar een correctie van 20% of meer.
En iedere keer werden deze verliezen terug goedgemaakt en bleken het ideale momenten om (bij) te kopen.
Correcties horen bij het natuurlijke eb en vloed van de aandelenmarkten. De kunst is om tijdig je voorzorgen te nemen en niet per se de laatste loodjes mee te nemen en uit te persen als een citroen. Tijdens de correctie is het belangrijk om je emoties aan de kant te zetten en vooral je angsten onder controle te houden.
Ten slotte moet je niet op de bodem mikken om het grootste deel van de stijging mee te nemen. Wacht ook niet tot alle lichten op groen staan, dan kom je rijkelijk te laat. Je moet durven kopen wanneer het bloed door de straten loopt volgens Warren Buffett. Baron Nathan Rothschil wacht liever tot het bloed is opgedroogd, maar durft wel kopen wanneer de eerste groene scheuten zichtbaar worden.