Analyse
Analyse

Insiders signaleren (voorlopig) einde beursrally

Ronald 14 januari 2019

De Amerikaanse beurs kende sinds de capitulatie op de dag van kerstavond een stevig herstel. In de 3 weken die hieraan vooraf gingen, sloegen veel insiders toe om te kopen terwijl de koersen daalden. Afgelopen week kwam er een einde aan de koopwoede onder de insiders. Dit kan er op wijzen dat de huidige rally stilaan op zijn laatste benen loopt.

Afgelopen week waren er slechts 290 aankooptransacties voor een totaalbedrag van 15 miljoen dollar. Dat is een gemiddelde van net iets meer dan 50.000 dollar per transactie.

Daar stonden 435 verkooptransacties tegenover voor een bedrag van 740 miljoen dollar. Dat is gemiddeld 1,7 miljoen dollar per transactie.

Het aantal insider aankopen halveerde ten opzichte van de eerste handelsweek van 2019 terwijl het aantal insider verkopen verdubbelde. Het gemiddelde aankoopbedrag bleef ongeveer hetzelfde terwijl het gemiddelde verkoopbedrag meer dan verdubbelde.

Dat insiders hun aankopen staken, kan verklaard worden door het resultatenseizoen dat voor de deur staat. CEOs, CFOs, bestuursleden worden vaak regels opgelegd door het bedrijf zelf om insider transacties te ‘verbieden’ in de periode voor en vlak na bekendmaking van resultaten. Dat het aantal insider verkopen echter verdubbelt, wijst er toch op dat ze gebruik maken van de rally om aandelen van de hand te doen.

Gratis Gids over Legale Insider Trading: Beleg vandaag in het nieuws van morgen

Opvallende aandelen op de beurs

Toch waren er, zoals elke week, weer enkele opmerkelijke insider transacties te vinden.

Zo waren er 2 insiders bij miljardenbedrijf Medtronic die voor het eerst in vele jaren nog eens aandelen kochten. CEO Omar Ishraki kocht 12.000 aandelen aan 84,04 dollar per stuk. Goed voor een investering van 1 miljoen dollar. Ishraki heeft nu meer dan 570.000 aandelen Medtronic in handen. Het is de eerste aankoop van de CEO sinds hij in 2011 overstapte van GE Healthcare naar Medtronic.

CFO Karen L. Parkhill kocht 3.000 aandelen aan 83,87 dollar voor een bedrag van ruim een kwart miljoen dollar. Het is de allereerste open-market aankoop van aandelen sinds Parkhill actief is bij Medtronic. Wanneer een CFO aandelen koopt, is dat altijd een interessant signaal.

Opvallende verkopen met een waarde boven 1 miljoen dollar zagen we afgelopen week onder andere bij Stag Industrial waar 2 insiders verkochten, Workday, Square (Jack Dorsey) en Facebook waar Sheryl Sandberg (COO) opnieuw 55.000 aandelen verkocht, goed voor bijna 8 miljoen dollar.

In België blijven de insiders van onze Belgische kooptip actief. Er werd vorige week opnieuw voor bijna 700.000 euro aandelen gekocht.