Educatie
Educatie

De bijzondere carrière van Jesse Livermore

Joeri 13 april 2020

De naam Jesse Lauriston Livermore (1877 – 1940) komen we niet vaak tegen. Toch heeft dhr. Livermore een belangrijke invloed gehad op hoe we nu beleggen. Hij was zijn tijd ver vooruit met relatief snelle trades en shortposities. Hij maakte enorme rendementen tijdens de beurscrashes van 1907 en 1929. Soms waren zijn verliezen ook gigantisch. Honderd jaar later werken veel van zijn tactieken nog steeds.

In de tijd dat Livermore zijn vermogen verdiende was het moeilijk en duur om snel te handelen. Daarnaast was informatie beperkter en veel trager beschikbaar. Jesse Livermore gebruikte diverse technieken om toch in korte tijd enorme rendementen te behalen.

Short in 1907

Een van de meest lucratieve trades van Livermore was zijn gigantische shortpositie in 1907. Toen er enorme paniek uitbrak op de beurs verdiende hij $ 1 miljoen.

Toen de trend keerde verruilde hij zijn shortpositie voor een longpositie en maakte hij in totaal circa $ 3 miljoen winst.

 “Patronen herhalen zich, omdat de menselijke psyche al duizenden jaren onveranderd is.” – Jesse Livermore

En weer in 1929

Begin 1929 bouwde Jesse Livermore een ongehoorde shortpositie op. Hij gebruikte meer dan 100 effectenmakelaars om te verhullen wat hij aan het doen was. Omdat de koersen bleven stijgen was zijn verlies binnen een paar maanden, op papier, opgelopen tot $ 6 miljoen.

Eind 1929 volgde echter de crash op Wall Street. Dit leverde hem netto ongeveer $ 100 miljoen op. Deze enorme winst, op basis van andermans verliezen, haalde de kranten.

Hij werd ‘The Great Bear of Wall Street’ genoemd en het grote publiek gaf hem de schuld van de beurscrash. Hij kon alleen nog met beveiliging over straat.

Tactieken en technieken

Grote winsten kleine verliezen

Livermore introduceerde het idee van grote winsten tegenover kleine verliezen. Hij kapte achtergebleven aandelen snel af, en liet zijn winnaars lopen.

Hij verkocht aandelen snel wanneer hij een fout had gemaakt. Dit maakte kapitaal vrij voor betere kansen, en voorkwam grotere verliezen.

“Verkoop nooit een aandeel omdat het te hoog geprijsd lijkt” – Jesse Livermore

Technische analyse

De mate waarin hij handelde werd bepaald door koersfluctuaties. Hij handelde op basis van de aandelenkoers, niet op basis van de fundamentele onderliggende waarde.

Hij was een van de eersten die doorzag dat de emoties van beleggers enorme invloed heeft op de beurskoersen.

“Er is niets nieuw op Wall Street. Dat kan ook niet want speculatie is zo oud als de weg naar Rome. Wat er vandaag gebeurt op de aandelenbeurs is al eerder gebeurd, en zal opnieuw gebeuren.” – Jesse Livermore

Verliezers

Livermore kocht nooit extra aandelen van een positie waarbij hij in de min stond. Een aandeel wat in de min staat zegt dat het instappunt verkeerd was, en hij kocht nooit aandelen wanneer hij zag dat hij verkeerd zat. Hij is bekend van de uitspraak:

Never average losses.”

Conclusie

Dhr. Livermore zijn tijd ver vooruit. Zijn manier van handelen was zeer vernieuwend. Hij zocht met zijn trades vaak de grenzen op. Het heeft hem vele miljoenen opgeleverd, maar ook vele miljoenen gekost.

Gedurende zijn carrière is hij enkele keren failliet verklaard. Na zijn zelfmoord in 1940 is hij de geschiedenisboeken ingegaan als een van de beste aandelenhandelaren aller tijden.