Nieuws
Nieuws

Warren Buffett: de grootste winnaars en verliezers die je niet kent

Ronald 4 mei 2019

Als een van de beste beleggers ooit heeft Warren Buffett tal van kleppers op zijn erelijst staan. Zo verkocht hij ooit aandelen PetroChina met 720% winst in vijf jaar. En iedereen kent wel zijn ‘eeuwige’ investering in Coca-Cola. Maar buiten deze bekende winnaars boekte Buffett ook fenomenale rendementen op beleggingen waar je nog nooit van gehoord hebt.

Warren Buffett: zijn 5 beste beleggingen ooit … kan je hier nog eens nalezen.

Vandaag gaan we het hebben over de winnaars die je NIET kent. En enkele verliezers waar Buffett nog steeds het schaamrood van op de wangen krijgt.

Van krantenjongen tot een van de rijkste mensen ter wereld. Dit zijn de aandelen achter het succesverhaal van Warren Buffett.

Warren Buffett’s winnaars

De kracht van Buffett is zo veel mogelijk verliezen vermijden. Op die manier kan je de winst maximaal laten oplopen. En Buffett scoorde meer dan een opmerkelijk winnaar in zijn loopbaan.

Het begon al op de schoolbanken.

GEICO (1951)

Op 20-jarige leeftijd ging Warren Buffett naar de Columbia Business School om het reilen en zeilen te leren van Benjamin Graham. Daar kwam Buffett ter oren dat zijn idool in de raad van bestuur zetelde bij Government Employees Insurance Company (GEICO).

De jonge Buffett nam onmiddellijk de trein naar Washington D.C. om een bezoek te brengen aan het hoofdkwartier van GEICO. Helaas, het was zaterdag en het kantoor was gesloten. Toch gaf Buffett niet op. Hij klopte op de deur tot de conciërge hem binnen liet.

Daar kwam Buffett Lorimer Davidson tegen, de latere CEO van GEICO.

“He answered my questions, taught me the insurance business and explained to me the competitive advantage that GEICO had. That afternoon changed my life.” – Buffett

Op maandag kocht Warren Buffett voor 65% van zijn portefeuille ($20.000 op dat moment) aandelen GEICO op de beurs. De latere winst was het fundament voor zijn toekomstig fortuin.

Nadat Buffett zijn aandelen GEICO verkocht, ging het aandeel nogmaals x100. Enkele jaren later kocht hij opnieuw aandelen. In de jaren ’70 verhoogde hij stelselmatig zijn belang in GEICO tot hij het hele bedrijf overnam in de jaren ’90.

Sanborn Maps (1960)

Sanborn Maps was een typisch verhaal dat Buffett leerde van Benjamin Graham. Het bedrijf verkocht stadskaarten voor verzekeraars. Nadat de kaartenbusiness begon terug te vallen, dook de beurskoers naar beneden.

Maar Buffett was een van de weinige beleggers die zag dat Sanborn Maps ook een investeringsportefeuille had. Die portefeuille was op een gegeven moment 65 dollar per aandeel waard terwijl de beurskoers aan 45 dollar noteerde. Dat was exclusief de kaartenbusiness.

Buffett kocht in 1958 en 1959 aandelen Sanbron Maps tot 35% van zijn partnerschip. Hij werd er directeur, overtuigde andere aandeelhouders om de investeringsportefeuille te gebruiken om de rest uit te kopen. Buffett verkocht een jaar later met 50% winst.

Salad Oil (1963)

Voor een value belegger als Buffett is elk bedrijf een opportuniteit. Zelfs wanneer er een bedrieger in het spel is. In 1963 zorgde oplichter Anthony “Tino” De Angelis ervoor dat de markt voor sojabonen volledig in elkaar stortte.

American Express bevond zich als ’s werelds grootste kredietkaartenmaatschappij plots in het oog van de storm waarbij de beurskoers halveerde.

Terwijl iedereen in paniek schoot, kocht Buffett voor 20 miljoen dollar een belang van 5% in American Express. Tien jaar later was deze belegging al tien keer meer waard.

Capital Cities / ABC (1985)

In de jaren ’80 was er een overnamegekte in de Verenigde Staten. Het kleine Capital Cities slaagde er in om het grote ABC over te nemen nadat dit immens mediabedrijf een overnameprooi werd.

CEO van Capital Cities was Tom Murphy, een van Buffett’s favoriete managers. Muphy belde naar Buffett om de deal uit te leggen. Hij had echter maar een probleem: geld. Berkshire Hathaway besloot om 500 miljoen dollar financiering te geven om de overname te kunnen afronden.

In 1995 werd Capital Cities / ABC aan Disney verkocht voor 19 miljard dollar.

Warren Buffett Capital Cities / ABC

Bron Grafiek: Quartz

Warren Buffett’s verliezers

Zelfs in een rijk gevulde carrière als die van Warren Buffett zitten wel eens blunders. De grootste fout, volgens Buffett zelf, zal je zelfs verbazen.

Buffett heeft geen spijt van gemiste kans die niet in zijn cirkel der competentie liggen. Hij heeft wel spijt van gemiste kansen en foutieve beslissingen die hij had kunnen begrijpen.

“I don’t worry about the things that I miss, that are outside my circle of competence of evaluating,” Buffett said. “I have missed things [which] are within my circle, and that’s a terrible mistake. Those are my biggest mistakes. You haven’t seen them.”

Zo kochten ze Walmart pas in 2005 of JP Morgan in 2018. En er waren nog fouten.

Berkshire Hathaway (1962)

Op het moment dat Buffett Berkshire Hathaway kocht, was dit een textielbedrijf dat zwaar in de problemen zat. Buffett zag dit op tijd in en was van plan om zijn aandelen te verkopen. Totdat de toenmalige CEO op het laatste moment de deal veranderde.

Buffett was zo kwaad dat hij in plaats van zijn aandelen te verkopen, aandelen begon te kopen totdat hij er genoeg had om de CEO te ontslaan.

Uiteindelijk bleek Berkshire Hathaway veel kapitaal op te slorpen en werd het ongewild een holdingbedrijf voor andere deals.

Dexter Shoes (1993)

Dexter Shoes was een bedrijf met een lange geschiedenis, een sterke franchise en een zeer goed management. Kortom: een ideaal Buffett-aandeel. Buffett betaalde 433 miljoen dollar om het volledige bedrijf te kopen.

Maar het competitieve voordeel van Dexter Shoes verdween als sneeuw voor de zon. Als klap op de vuurpijl bleek dat Buffett de overname betaalde met aandelen Berkshire Hathaway waardoor het verlies uiteindelijk opliep tot 3,5 miljard dollar.

Amazon (2000)

Geen aandelen Amazon kopen is volgens Buffett een van de grootste fouten die hij ooit heeft gemaakt. Buffett geloofde niet dat Jeff Bezos in staat was om zijn bedrijf op grote schaal te ontplooien. Vandaag is Amazon een van de grootste bedrijven ter wereld en staat Jeff Bezos boven Buffett als rijkste persoon ter wereld.

Foto Credit: Flickr/BorsheimsJewelry

✅ 3 value-aandelen die zelfs Buffett vandaag zou kopen [GRATIS Gids]