Aandelen
Aandelen

Vergroot je kans op een positief rendement

Joeri 22 juli 2022

In een klimaat van dalende beurzen zoeken beleggers houvast. Dit vinden ze helaas vaak bij ‘de professionals’ die altijd wel een kansrijke trade zien. “Koop vandaag dit, verkoop morgen dat, short zus, doe zo.” Terwijl in deze tijd juist de buy & hold strategie floreert. 

Partijen die zeggen dat ze dagelijks de beste aandelen kunnen kopen en verkopen hebben vrijwel altijd een ander belang. Meestal bieden zij namelijk een fonds aan, waar ze zelf goed aan verdienen, ongeacht het geboekte rendement

Vrijwel alle beleggingsfondsen of ETF’s rekenen namelijk een vergoeding op basis van de activa onder beheer. Het maakt de fondsbeheerder dus niet uit welk rendement er geboekt wordt, zolang hij met mooie beloftes maar kan zorgen dat je bij hem blijft. 

Wees geduldig

Die mooie beloftes gaan vaak samen met complexe constructies en veel aan- en verkopen. Terwijl onderzoek na onderzoek het volgende aantoont (in dit geval van de S&P 500):

Van dag tot dag is de kans op een positief rendement op de beurs ietsje beter dan 50/50. Maar hoe langer je belegd blijft, hoe groter de kans op een positief rendement

Na slechts één jaar is dit al opgelopen naar 75%. Bij vijf jaar 88% en vanaf 20 jaar is het zelfs 100%. 

100%!

Wie een beleggingshorizon heeft van minimaal 20 jaar heeft met een goede buy & hold strategie nog nooit geld verloren. 

Houd het simpel

De fondsbeheerders op Wall Street willen je graag laten geloven dat zij iets heel bijzonders doen. Er moet natuurlijk een reden zijn voor die hoge vergoedingen. 

Daarom zien we de meest complexe modellen en strategieën voorbij komen. Klinkt allemaal mooi, maar in de praktijk werkt het zelden. 

Het klopt dat de beurs zeer complex is, en ontelbare factoren invloed hebben op koersuitslagen. Maar deze complexiteit bestrijd je het beste met eenvoud, niet met nog meer ingewikkelde factoren. Ga terug naar de basis, juist nu. 

Selecteer aandelen van bedrijven:

  • met een lange geschiedenis van winstgevendheid
  • die vrije kasstroom genereren
  • waarbij je aan een kind kan uitleggen wat ze doen
  • omdat ze een noodzakelijk product of dienst leveren

Koop deze aandelen vervolgens onder de intrinsieke waarde, en houd ze lang aan.

Lees ook: