Beurs
Beurs

Het moeilijkste deel van de Buy & Hold strategie

Joeri 24 april 2020

De Buy & Hold strategie is al sinds het ontstaan van de beurs populair. Het idee is eenvoudig: op de lange termijn stijgen de beurzen. Koop een gespreid mandje met sterke bedrijven, zoals bijvoorbeeld een indexfonds. Vervolgens houd je deze zo lang mogelijk, of zelfs voor altijd, vast. Toch hebben veel beleggers door de recente ontwikkelingen plotseling moeite met deze strategie.

De afgelopen 10 jaar was het niet moeilijk om een Buy & Hold belegger te zijn. Er waren een paar correcties, maar niets zo heftig als de huidige situatie. Het blijven kopen en vasthouden van aandelen is makkelijk als je geld verdient. Niets doen is meestal een goede zet in de wereld van aandelen, maar dat is zoveel makkelijker als alles goed gaat.

“Our favorite holding period is forever.” – Warren Buffett

Volatiliteit en een beurscrash

De volatiliteit is de laatste 2 maanden extreem hoog. Veel indexen raakte ruim een derde van hun waarde in één maand kwijt. Nu is het voor veel beleggers ineens een stuk moeilijker om aandelen vast te houden én te blijven kopen.

Sommigen zullen op het verkeerde moment en om de verkeerde redenen hun aandelen verkopen. Dit staat haaks op de strategie en is desastreus voor het rendement.

De komende maanden zullen er weer artikelen verschijnen over ‘de dood van de Buy & Hold strategie’. Daar kan je de klok op gelijk zetten. Beleggers gaan immers twijfelen tijdens een serieuze bear market.

Dat is nergens voor nodig. Als je een Buy & Hold belegger bent is het belangrijk om te onthouden hoe de beurs op de lange termijn werkt.

“Buy right and hold tight.” – John Bogle

De lange termijn

De afgelopen eeuw was het rendement van de S&P 500 bijna 10% per jaar. In die 10% zitten diverse hoge pieken en diepe dalen verwerkt. De Grote Depressie van de jaren ’30, meerdere oorlogen, recessies, stijgende rentes, dalende rentes, inflatie, deflatie en nog veel meer. Ondanks alles is, op de lange termijn, het rendement van aandelen erg goed geweest.

Dat gezegd hebbende, de Buy & Hold strategie is niet voor iedereen weggelegd. Veel beleggers die de afgelopen 10 jaar hiermee zijn begonnen ontdekken nu of deze strategie eigenlijk wel bij ze past.

Conclusie

Veruit het moeilijkste onderdeel van deze strategie is dat je, om goede resultaten te behalen, zowel het kopen als het vasthouden ook moet doen wanneer de beurzen dalen.

Het is alleen zoveel makkelijker om dit te doen wanneer alles omhoog gaat. Voor deze strategie heb je een sterke maag nodig. Je moet je emoties erbuiten kunnen laten.