Greenblatt is een Amerikaanse waardebelegger, auteur en docent. Hij runt, samen met zijn zakenpartner Robert Goldstein, een aantal beleggingsfondsen onder de naam Gotham Asset Management. Zijn eerste fonds, Gotham Capital, behaalde in de eerste 10 jaar een bruto rendement van meer dan 50% per jaar. Hoe deed hij dat?
Joel Greenblatt richtte zijn fonds op in 1985, een paar jaar later sloot Goldstein zich erbij aan. Ze investeerden vooral in ‘bijzondere situaties’ zoals spin-offs.
In 1995 trekken Greenblatt en Goldstein de conclusie dat het fonds te groot geworden is. Het beheren van een groot kapitaal maakte minder wendbaar en ze kunnen hierdoor moeilijker beleggen in hun favoriete categorie: de small caps. Daarom werd al het externe kapitaal geretourneerd en het fonds gesloten voor investeerders.
Pas in 2008 kwamen ze weer in beeld bij het grote publiek, met het oprichten van Gotham Asset Management, de opvolger van Gotham Capital. Onder Gotham Asset Management vallen een aantal beleggingsfondsen welke wel open zijn voor externe investeerders.
Sinds 2008 is het aantal fondsen en beheerd vermogen verder gegroeid. Momenteel hebben Greenblatt en Goldstein circa $ 5,6 miljard in beheer.
Voor ons is de periode voor 2008 interessanter. Toen opereerden ze als relatief kleine beleggers, waar wij van kunnen leren. Joel Greenblatt heeft een aantal tips gegeven over het behalen van hoge rendementen als waardebelegger.
Greenblatt behaalde zijn extreme rendementen door voornamelijk te beleggen in small cap aandelen. In deze beleggingscategorie is de markt minder efficiënt. Er zijn minder analisten die deze bedrijven behandelen en er is minder informatie beschikbaar voor beleggers. Hierdoor is de kans groter op verkeerd geprijsde aandelen.
Er is een tweede reden waarom je betere kansen vindt bij kleine beursgenoteerde bedrijven. Jonge en relatief onervaren fondsbeheerders beginnen meestal met small cap fondsen. Wanneer blijkt dat ze talent hebben maken ze promotie naar de grotere fondsen.
Traditiegetrouw zijn dit vaak de fondsen die beleggen in grotere en bekendere bedrijven. Hierdoor blijft het talent bij de small cap fondsen wat achter, wat bijdraagt aan de inefficiëntie van deze categorie.
“Het kiezen van individuele aandelen zonder enig idee van waar je naar zoekt, is alsof je met een brandende lucifer door een dynamietfabriek rent. Misschien gaat het goed, maar je bent nog steeds een idioot.” – Joel Greenblatt, ‘The Little Book That Beats the Market’
Naast het kiezen van een lucratieve beleggingscategorie geeft Greenblatt aan dat specialisatie van de belegger zelf belangrijk is. Zorg dat je alles weet van een specifieke sector en de bedrijven waarin je belegt.
Dit is veiliger dan diversificatie, want je kent al je bedrijven door en door, en herkent dus risico’s lang van te voren. Specialisatie is mogelijk want je hebt maar een paar bedrijven nodig in je portfolio.
Greenblatt had in de beginperiode een portefeuille van slechts vijf tot acht posities. Hij hield deze aandelen zo’n drie tot vijf jaar vast. Wanneer je deze strategie volgt hoef je dus maar één of twee bedrijven per jaar aan je portfolio toe te voegen.
Besteed je tijd dus niet aan actief handelen of het managen van je portfolio, maar aan studeren en onderzoeken van bedrijven. Voer alleen je allerbeste ideeën uit, wanneer je echt zeker bent van je zaak.
Leg de focus op small cap bedrijven en misschien ben je wel de nieuwe Joel Greenblatt.