Educatie
Educatie

Dit maakt een belegger een waardebelegger

Joeri 5 februari 2020

Als waardebeleggers zoeken we naar aandelen die aanzienlijk meer waard zijn dan de prijs die we ervoor moeten betalen. Maar eigenlijk proberen vrijwel alle beleggers dat te doen. Waardebeleggen is dan ook meer dan dat. Het is een mindset en een discipline. We hebben 9 eigenschappen van echte waardebeleggers op een rij gezet.

Wat maakt een belegger een waardebelegger? Er zijn een aantal kenmerken die de meeste waardebeleggers delen. Dit komt uit het boek ‘The Art of Value Investing’ van John Heins en Whitney Tilson.

Echte waardebeleggers:

Focussen op intrinsieke waarde

Ze bepalen wat een bedrijf écht waard is, en kopen pas als er een stevige veiligheidsmarge is.

Zijn trots op diepgaande fundamentele analyse

Waardebeleggers maken geen beslissingen op basis van de krantenkoppen maar leren eerst de bedrijven achter de aandelen door en door kennen.

Hebben een beleggingshorizon van jaren

Ze kopen pas wanneer ze denken meerdere jaren van een goed rendement te kunnen genieten. Niet omdat ze in een paar maanden een paar procent kunnen verdienen.

Weten dat gouden kansen zeldzaam zijn

Daarom hebben de echte waardebeleggers een portfolio met minder, maar grotere, posities dan gemiddeld.

Beseffen dat ze anders moeten zijn

Om de markt te verslaan hebben ze een ander portfolio nodig dan de markt.

Vinden volatiliteit niet erg

De focus ligt op het voorkomen van verlies van kapitaal. Van koersschommelingen kunnen waardebeleggers juist profiteren.

Kijken naar absoluut rendement

Het gaat niet alleen om relatief rendement ten opzichte van de benchmark. Ook in een slecht beursklimaat willen ze een goed rendement behalen.

Zien beleggen als een marathon, geen sprint

Waardebeleggers weten pas zeker wat de winnaars en verliezers zijn na een paar jaar, niet na een paar maanden.

Leren van fouten

Het is belangrijk om fouten toe te geven en ervan te leren. Van alleen het claimen van successen, en het toeschrijven van verliezen aan pech, worden ze geen betere beleggers.