Economie
Economie

Beter wachten met beleggen tot rente en inflatie weer normaal zijn?

Joeri 11 mei 2022

Het is duidelijk dat we met een bijzonder economisch klimaat kampen. We horen namelijk vrijwel dagelijks in de media dat de inflatie op het hoogste niveau in jaren staat. Centrale Banken hebben hun handen vol aan het beteugelen hiervan. Misschien is het beter om te wachten met beleggen tot alles weer normaal is?

Bovenstaande is een logische gedachte. Het is een vreemde tijd, en dan nemen veel beleggers een afwachtende houding aan. 

Helaas, deze houding kost veel rendement. 

Want, wat is een ‘normale inflatie’ of een ‘normale rente’? U heeft hier vast allerlei ideeën over, maar kijk eerst eens naar deze twee grafieken. 

De inflatie (in de VS) over de afgelopen 100+ jaar. Recessies aangegeven in het grijs:

Het beeld op basis van alleen de inflatie is natuurlijk niet compleet. Daarom hierbij de rente op Amerikaanse staatsobligaties van 10 jaar, over een vergelijkbare periode:

Wij hebben wat moeite om te bepalen wanneer er sprake was van een ‘normale inflatie’ en een ‘normale rente’ op basis van deze grafieken. 

Rendementen

Om het beeld nóg iets complexer te maken, hierbij de rendementen van verschillende activaklassen over de afgelopen 90 jaar:

Met deze drie datapunten – de inflatie, de rente en de geboekte rendementen – kunnen we stellen: er is geen ‘normale’ periode waarin het goed is om te beleggen. 

De markt en de economie zijn namelijk altijd in beweging, en doen vaak onverwachte dingen. De hoogste rendementen worden geboekt door beleggers die belegt blijven en constant ondergewaardeerde aandelen kopen. 

Exact wat we bij Value Jagers doen. In periodes van dalende markten kopen we zo tegen steeds lagere koersen, om zo enorm te profiteren van periodes met stijgende koersen. 

Wacht niet op het perfecte moment om te beleggen, want dat moment komt niet. Er zijn altijd redenen, in dit geval de hoge inflatie en onzekerheid over de rente, om niet te beleggen. Wie zich hierdoor laat leiden blijft aan de zijlijn staan.

3 Aandelen voor de Energie Crisis [Gratis Gids]