Traditiegetrouw worden beurskoersen bepaald door de grootste beleggers. Dit zijn de professionele fondsbeheerders, pensioenfondsen en andere vermogensbeheerders. In 2020 is er echter een nieuwe kracht: de Robinhoodbeleggers.
Deze groep jonge beleggers gebruikt hoofdzakelijk de app Robinhood, vandaar de naam. Deze app maakt beleggen en traden bijna tot een spel. Uit onderzoek van het Zwitserse Financieel Instituut blijkt dat de zogenoemde Robinhoodbeleggers een grote invloed hebben op de beurs.
Deze invloed was vooral duidelijk in smallcap-aandelen in 2020. De populairste aandelen uit de app lieten toen een extreme koersuitslagen zien. Denk aan GameStop (GME), Hertz (HTZGQ), Eastman Kodak (KODK) en AMC (AMC).
Verstandige beleggers doen uiteraard niet mee met deze trends. Toch zijn dit soort ontwikkelingen ook voor hen van belang. De groeiende invloed van particuliere beleggers verstoort namelijk de traditionele manier van het waarderen van aandelen. Aangezien deze groep nog steeds groeit, lijkt dit fenomeen voorlopig aan te houden.
We zien drie belangrijke gevolgen van deze ontwikkeling:
Bij smallcap-aandelen kan een kleine groep beleggers de koers beïnvloeden. Dit kan enorme volatiliteit tot gevolg hebben. Kijk maar naar de koersuitslagen van bijvoorbeeld GameStop in de grafiek hieronder.
In twee weken tijd kwam er 1.600% bij. In de twee weken daarna ging er weer meer dan 80% van de koers af.
Koers Gamestop over de laatste 12 maanden.
Omdat de koers van deze aandelen zich anders gedragen dan de rest van de markt vormen ze een ‘hedge’ voor de rest van het portfolio. Tussen 2015 en 2019 weken de prestaties van de Vanguard Total Stock Market Index (indexfonds van de gehele Amerikaanse markt) en de Vanguard Small Cap Index (indexfonds van Amerikaanse kleine bedrijven) nooit meer dan 5 procentpunt van elkaar af.
In 2020 kwam hier verandering in, in het tweede kwartaal was het verschil 9 procentpunt en in het vierde kwartaal zelfs 13 procentpunt.
Het feit dat de koers zo is losgekoppeld van de rest van de markt kan verrassend genoeg zorgen voor een stabieler portfolio.
Beurswaakhonden richten zich vooral op de grote en professionele beleggers. Zij hadden tot voor kort als enige de macht om beurskoersen te beïnvloeden.
Maar nu kleine beleggers zich samenspannen via internetfora hebben zij ook de mogelijkheid om de markt te sturen. Regelgevende instanties zullen hier tegen optreden.
De vraag is natuurlijk hoe ze dit kunnen doen.
De kleine beleggers, Robinhoodbeleggers, hebben vorig jaar op onverwachte manier de macht gegrepen. Uit onderzoek blijkt dat ze daadwerkelijk koersen kunnen beïnvloeden, voornamelijk die van smallcaps.
Dit verandert de dynamiek op de beurs, de correlatie tussen smallcap-aandelen en de rest van de markt is veranderd. Het is afwachten hoe en wanneer de toezichthouders hier tegen optreden.