Beurs
Beurs

Weinig beleggers profiteren van samengestelde rente

Joeri 25 oktober 2021

We hebben al vaker een blog geschreven over de kracht van samengestelde rente. Het principe wat Albert Einstein het achtste wereldwonder zou hebben genoemd. Samenstelde rente is na verloop van tijd enorm sterk, maar weinig beleggers weten dit voor zich te laten werken. De reden: te weinig geduld. 

Charlie Munger, briljant waardebelegger en rechterhand van Warren Buffett, zei over dit principe:

“The first rule of compounding: never interrupt it unnecessarily.”

Dat is precies waar het bij veel beleggers misgaat. Nadat een aandeel flink gestegen is voelen de meeste van ons de behoefte om (wat) winst te nemen. Het aandeel is dan namelijk ‘duur’ en je moet alleen aandelen hebben zolang ze ‘goedkoop’ zijn.

Toch? 

In theorie zit daar absoluut een kern van waarheid in. Maar op het moment zelf is het ontzettend moeilijk om te bepalen of een aandeel ‘te duur’ is. Een flink gestegen koers zegt hier bijvoorbeeld vrij weinig over. Toch gebruiken veel beleggers dat wel als graadmeter.

Dat zorgt ervoor dat veel beleggers winst nemen wanneer ze op een mooie koerswinst staan. Hiermee doen ze het hele principe van samengestelde rente teniet. Want zoals Munger zegt: je moet het niet onnodig onderbreken. Dan werkt het simpelweg niet. 

Geduld is vereist

Het effect is het beste aan te tonen met een eenvoudig rekenvoorbeeld.

Stel dat een aandeel een constant rendement van 20% per jaar behaalt. In 30 jaar tijd gaat de waarde van de belegging maal 237. Een investering van € 1.000 groeit in 30 jaar dus tot € 237.000!

Het legt de volgende weg af: 

Het ‘probleem’ is duidelijk te zien: de echte winst wordt pas in de laatste paar jaar geboekt. Na 10 jaar is de inleg ‘slechts’ verzesvoudigd. Na 20 jaar is de inleg maal 38 gegaan. De grote stappen worden pas in de laatste paar jaar gezet.

Wanneer je iedere keer verkoopt zodra je op een bescheiden winst staat, geef je dit achtste wereldwonder dus nooit de kans om voor je te werken. 

Het nemen van winst, of het helemaal verkopen van de positie, kan natuurlijk. Maar doe dit alleen met een hele goede reden. Zeker wanneer het onderliggende bedrijf goed presteert. Bedenk dat ‘het aandeel is duur’ of ‘het aandeel is in korte tijd flink gestegen’ achteraf zelden goede redenen blijken.

Wanneer je aandelen van sterke bedrijven in het beleggingsportfolio hebt is het beste wat je kunt doen ze gewoon met rust laten. 

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet