Economie
Economie

Scheepvaartaandelen: supercyclus Dry Bulk aanstaande

Joeri 24 november 2021

De scheepvaartsector, en dus ook scheepvaartaandelen, is zeer cyclisch. In goede tijden zijn deze bedrijven jaren op rij extreem winstgevend, gevolgd door slechte tijden waarin velen de lage tarieven niet overleven. Na een aantal slechte jaren gaat het Dry Bulk segment de eerste fase van een ‘supercyclus’ in.

Het Dry Bulk segment van de scheepvaart transporteert bulkgoed. Dit zijn grondstoffen zoals ijzererts en kolen, maar ook diverse grondstoffen en materialen voor de bouw. 

Deze sector is erg gevoelig voor de staat van de economie, en dus zeer cyclisch. Wanneer het goed gaat met de economie stijgt de consumptie. Hierdoor gaan bedrijven meer produceren, en dit vergt meer grondstoffen. Wat op haar beurt dus zorgt voor een stijgende vraag naar dry bulk transport.

Vraag en aanbod

De dry bulk markt trekt aan, terwijl het aanbod van nieuwe schepen laag is. Dit is het recept voor een supercyclus. We moeten nog voorzichtig zijn, de trend staat nog in de kinderschoenen. Maar de vooruitzichten zijn erg gunstig.

scheepvaartaandelen orderboek dry bulkHet orderboek / aantal verwachte leveringen in de komende jaren is zeer laag

Nu de wereldeconomie fors groeit en overheden investeren in grote infrastructuurprojecten, stijgt de vraag naar dit type transport. Vraag waaraan het aanbod de komende jaren niet kan voldoen.

Het aanbod van schepen kan namelijk niet snel omhoog. Het bouwen van een schip kost immers enkele jaren. Dus wanneer men nu de conclusie trekt dat er te weinig schepen zijn, duurt het nog jaren voordat de capaciteit echt omhoog gaat.

Er worden de komende jaren dan ook weinig nieuwe schepen geleverd, terwijl er wél schepen zijn gesloopt.

Deze dynamiek gaat hoogstwaarschijnlijk zorgen van een lange periode met hoge vrachttarieven.

We zien de vraag nog altijd sneller stijgen dan de uitbreiding van nieuwe schepen, het gat tussen vraag en aanbod wordt dus alleen maar groter. Dit zorgt niet alleen voor een korte opstoot in de tarieven, maar deze hoge tarieven zullen waarschijnlijk lang aanhouden. Het gaat immers jaren duren voordat de capaciteit verhoogd kan worden. 

Het aantal nieuwe schepen in verhouding tot het aantal gesloopte schepen

Niet alle aandelen even interessant

Sommige scheepvaartaandelen gaan gigantisch profiteren van deze omstandigheden, maar lang niet alle aandelen. Welk bedrijf het meeste voordeel uit deze situatie haalt, is namelijk afhankelijk van een aantal factoren:

  • het type schepen wat de rederij bezit
  • het formaat schepen
  • hoe lang de huidige contracten nog lopen
  • welk percentage tegen variabele tarieven uitgezet wordt (spot rates)

Begin deze eeuw ontstond de vorige opwaartse cyclus voor dry bulk. Bedrijven die toen goed gepositioneerd waren konden in één jaar hun winst verveelvoudigen. Beurskoersen stegen in korte tijd met vele honderden procenten.

We zien nu hetzelfde patroon ontstaan. 2022 zou wel eens de definitieve start kunnen zijn van de nieuwe dry bulk supercyclus.

De specialisten van het Scheepvaart rapport volgen de hele scheepvaartsector, en dus ook de dry bulk aandelen, op de voet. Zij weten exact waar nu de kansen liggen bij scheepvaartaandelen en welke bedrijven de aanstaande supercyclus optimaal gaan benutten.