Beurs
Beurs

Sell in May and go away?

Joeri 11 mei 2020

De kreet ‘Sell in May and go away’ is een bekende in de wereld van het beleggen. Het is gebaseerd op de historisch matige beursresultaten in de zomermaanden. In de periode van mei tot en met oktober zou de beurs een slechter rendement geven dan in de periode november tot en met april. Wanneer je deze strategie volgt, verkoop je dus al je aandelen in mei om ze in november weer terug te kopen. Zit er een kern van waarheid in dit gezegde?

 De oorsprong van de uitdrukking zou uit een oud Engels gezegde komen:

Sell in May and go away, and come back on St. Leger’s Day”

St. Leger’s Day verwijst naar St. Leger’s Stakes, een paardenrace die half september werd gehouden. Het gezegde ging onder de rijkere Londenaren, vooral bankiers en handelaren. Zij zouden in de zomer de hete Londense stad ontvluchten naar het platteland. Om vervolgens pas in de herfst terug te keren.

Later is dit principe overgenomen door beleggers en beurshandelaren. De handelsvolumes van aandelen waren in de zomer beduidend lager dan in de overige maanden.

En wat blijkt, er was in de zomer inderdaad sprake van een slechter rendement.

Lager rendement in de zomer op de beurs

Tussen 1950 en 2013 behaalde de Dow Jones een gemiddeld rendement van 0,3% van mei tot en met oktober. In de andere helft van het jaar was dit gemiddeld 7,5%.

Een opvallend verschil!

De exacte reden voor deze seizoensverschillen is niet bekend. Al lijken de lagere volumes in de zomer dus een rol te spelen.

Recentere cijfers

Als we kijken naar de data van de laatste jaren zien we echter iets anders.

Hierbij de cijfers van de laatste 10 jaar:

Jaar Rendement van 1 mei tot 1 november
2010 –        0,3%
2011 –        8,1%
2012 +       1,0%
2013 +       10,0%
2014 +       7,1%
2015 –        0,3%
2016 +       2,9%
2017 +       8,0%
2018 +       2,4%
2019 +       3,1%

Het lijkt er dus op dat het gezegde de laatste jaren niet meer op gaat. Je zou gemiddeld een rendement van 2,6% missen.

Het kan natuurlijk dat deze periode een afwijking is, en dat we snel weer terugkeren naar ‘normaal’. Maar dan nog, twee keer per jaar je hele portfolio omgooien voor een fractie extra rendement is onverstandig. Iedere grote aanpassing in je portefeuille geeft ruimte voor fouten en twijfels.