Aandelen
Aandelen

Hoe vang je een monster op de beurs?

Joeri 14 april 2020

Sommige bedrijven leveren enorme rendementen voor de aandeelhouders. Ze creëren een hoog rendement op geïnvesteerd kapitaal in combinatie met een sterke vrije cash flow. Deze cash flow wordt vervolgens weer geïnvesteerd in het bedrijf, waar het weer een hoog rendement oplevert. Dit soort bedrijven noemen we monsters. Echte monsters kunnen dit proces jaren of zelfs decennia lang volhouden.

Omdat monsters het interne kapitaal tegen hoge rendementen herinvesteren, krijgen we een rendement-over-rendement effect. Dit samengestelde rendement zorgt voor een exponentiële groei.

Maar hoe vang je zo’n monster?

Er zijn vier eigenschappen die ze delen wanneer ze nog jong zijn.

Begin bij kleine aandelen

Dit ligt misschien voor de hand, maar het is een belangrijk punt. Het is makkelijker voor een klein bedrijf om factor 100 te groeien dan voor een groot bedrijf.

Een bekend voorbeeld is Amazon.com, Inc. (AMZN), tegenwoordig gewaardeerd op zo’n 1 biljoen dollar. Een stijging van zo’n 1.200x vanaf de IPO prijs, slechts 23 jaar geleden.

Het is erg onwaarschijnlijk dat Amazon in de komende 23 jaar weer een dergelijke groei laat zien.

Hoe groter het bedrijf, hoe moeilijk het is om te groeien. Richt je daarom op kleine, snelgroeiende bedrijven die ruimte hebben om lang te groeien.

Uniek concurrentievoordeel

Het bedrijf moet een duurzaam concurrentievoordeel hebben. Dit voordeel houdt de concurrentie op afstand. Het stelt het bedrijf in staat om lang hoge rendementen te behalen zonder dat de concurrentie roet in het eten gooit.

Dit voordeel kan verschillende vormen hebben. Bijvoorbeeld een sterk merk, octrooien, intellectueel eigendom of schaalvoordeel.

De beste bedrijven weten deze voordelen niet alleen te benutten, maar ze zorgen er ook voor dat deze voordelen in de loop van de tijd toenemen.

“In het bedrijfsleven zoek ik naar economische forten die beschermd worden door onoverbrugbare ‘slotgrachten’.” – Warren Buffett

Superieur management

Het belang van een hoogwaardig managementteam wordt versterkt in een klein en snelgroeiend bedrijf. Kleine bedrijven zijn wendbaar dus keuzes van het management hebben snel effect op de prestaties van de onderneming.

Je hebt een management nodig wat zich richt op de lange termijn. Geef daarom de voorkeur aan teams waarbij de oprichters nog de leiding hebben, of het management in ieder geval veel aandelen bezit. Hierdoor denkt en handelt de directie als eigenaar.

Verkeerd begrepen

Om echt spectaculaire rendementen te behalen moet het bedrijf te laag gewaardeerd zijn. Idealiter koop je het aandeel ronduit goedkoop. Wanneer de markt vervolgens de potentie herkent zorgt dit voor een extra boost van je rendement.

Om een monster goedkoop aan te schaffen moet het verkeerd begrepen worden door de rest van de markt. Vraag je af waarom het aandeel goedkoop is, waar verschil je van mening met de rest van de beleggers.

Misschien verwacht de markt dat de groei snel zal afvlakken? Of schatten ze het duurzame concurrentievoordeel verkeerd in? Wat de reden ook is, jij haalt voordeel uit hun verkeerde inschatting.

Waardebeleggers zoeken altijd naar aandelen met een korting ten opzichte van de intrinsieke waarde. Dit is voor de jacht op een monster niet anders.

Conclusie

Na aankoop is het vooral een kwestie van geduld. Uiteraard blijf je het bedrijf nauwlettend volgen. Niet ieder bedrijf waarvan je denkt dat het een monster kan worden ontwikkelt zich zoals verwacht. Neem in dat geval op tijd afscheid.

Houd de aandelen zo lang mogelijk vast wanneer blijkt dat je wél een monster gevangen hebt. Heb vertrouwen in het management en zie je investering keer x10, x100 of misschien zelfs x1.000 gaan.

Auteur is long AMZN