Beleggen
Beleggen

Vier verschillende strategieën van bekende beleggers

Joeri 5 januari 2022

In het beleggen is er geen ‘goede’ of ‘verkeerde’ manier om geld te verdienen. Als het werkt, dan werkt het. En, wat voor de een werkt, hoeft helemaal niet te werken voor een ander. Er zijn veel verschillende beleggingsstrategieën. Om succesvol te zijn moet je een strategie vinden die bij je past. 

Hieronder bespreken we de strategieën van vier verschillende beleggers. Alle vier zijn ze zeer succesvol, ondanks dat de strategieën sterk uiteen lopen. 

Carl Icahn

De meeste beleggers kennen de Icahn als een activistische belegger. Maar dat is niet hoe zijn beleggingscarrière begon. Vroeg in de jaren ‘60 begon hij als optiemanager op Wall Street. 

Na een paar jaar bij verschillende firma’s te hebben gewerkt begon hij zijn eigen kantoor. Hij focuste zich op opties en risico-arbitrage. Hij kende de optiemarkt door en door en wist dat een paar grote bedrijven deze markt domineerde. 

Door zich hier tussen te werken werd hij een enorm succesvolle optiebelegger. Dit vormde de basis voor zijn verdere carrière. 

Ray Dalio

Dhr. Dalio is de oprichter van het grootste hedgefonds ter wereld: Bridgewater. Maar uiteraard is ook Ray Dalio klein begonnen. 

In zijn jonge jaren probeerde hij namelijk een probleem voor McDonalds op te lossen. McDonalds was op zoek naar een manier om het risico op prijsstijgingen van kip af te dekken. 

Dalio bedacht een constructie waarbij contracten voor kip en mais op elkaar werden afgestemd, om hiermee prijsschommelingen te verminderen. 

Met dit type constructie bleek Ray Dalio zeer succesvol. Hij ontwierp constructies voor klanten om risico’s af te dekken. Bridgewater werd gebouwd op dit principe. Met zijn portfolio’s behaalde hij vervolgens stabiele rendementen tegen lage risico’s. 

Veel concurrenten hebben geprobeerd deze strategie te kopiëren, de meeste hebben gefaald. 

Bill Gross

Dit is voor veel beleggers een minder bekende naam. Dhr. Gross richtte in 1971 vermogensbeheerder PIMCO op. Wat begon met $ 12 miljoen aan activa onder beheer groeide naar $ 2 biljoen in 2014. Hiermee behoord PIMCO tot een van de grootste fondsen voor vastrentende waarden ter wereld. 

Gross was een obligatiebelegger. Hij handelde hier actief in, en had zelfs een reputatie als gokker. Dit deed hij echter zeer zorgvuldig en hij handelde snel en met overtuiging wanneer hij kansen zag. 

Hij geloofde dat het geheim tot het verslaan van de markt niet ligt in het kunnen voorspellen van de toekomst, maar in het leren van het verleden. Zo was hij fan van de boeken van historicus Paul Johnson. Hij zei hierover:

“Je vindt antwoorden die miljarden dollars waard zijn in een geschiedenisboek van $ 30.”

Seth Klarman

Zijn Baupost hedgefonds boekte slechts enkele keren een negatief jaarrendement. Hiermee wordt Klarman gezien als een van de beste waardebeleggers aller tijden. 

Het doel van Baupost is dan ook om ieder jaar een positief rendement te behalen. Dit bereikt Klarman door zich te richten op sterk ondergewaardeerde activa. In tegenstelling tot veel andere beleggers investeert Klarman in aandelen, obligaties, ander schuldpapier en vastgoed. Wanneer goede kansen zich voordoen behoorde alternatieve beleggingen en investeren in private ondernemingen ook tot de mogelijkheden. 

Door deze unieke structuur kon Klarman eigenlijk in alles beleggen waar hij waarde zag, ook waar veel andere fondsen dat niet konden of wilden. 

Klarman heeft hoge rendementen geboekt door buiten de gebaande paden te kijken. Bijvoorbeeld door posities in te nemen rondom de schulden van Enron en Lehman Brothers. 

Conclusie

Vier verschillende beleggers, met vier verschillende strategieën. Toch hebben ze alle vier een vermogen verdiend op de beurs. 

De overeenkomst tussen deze vier is dat ze weten waar ze goed in zijn, en daar bij blijven. Ze worden steeds beter binnen hun eigen niche, en verfijnen hun strategie steeds verder. 

Er is dus niet één beleggingsstrategie die altijd voor iedereen werkt. Vind de strategie die bij je past, en houd focus.