Vrijwel alle top-beleggers gebruiken een checklist. Het is een eenvoudige manier om je onderzoek te standaardiseren en het geeft je veel houvast. Door slim met een checklist om te gaan, leer je van je fouten. Je zet je opgedane beleggingservaring in om jezelf constant te verbeteren.
Een checklist is een van de belangrijkste instrumenten voor een belegger, maar veel te weinig beleggers gebruiken het. Het maken van een goede opvolglijst is een constant proces. Het zal zich blijven ontwikkelen samen met jou als belegger.
Het starten met een checklist hoeft niet veel tijd te kosten. Begin bijvoorbeeld met fouten uit het verleden, van jezelf of van anderen, en bedenk hoe die fouten te voorkomen waren.
(De Crème de la Crème Checklist)
Je kan ook ideeën opdoen bij anderen. Laat je bijvoorbeeld inspireren door Mohnish Pabrai of Buffett en Munger. Let wel op dat het jouw checklist wordt, afgestemd op jouw beleggingsproces. Het is prima om te leren van anderen, maar het moet een lijst worden die voor jou op maat gemaakt is.
Een van de beste waardebeleggers aller tijden, Mohnish Pabrai, heeft erover geschreven in zijn boek “The Dhandho Investor”.
Pabrai heeft rond de 100 vragen op zijn checklist staan, een zeer uitgebreide lijst dus. Toch kost het hem maar ongeveer 20 minuten om hem te doorlopen. Voor veel vragen zijn geen berekeningen of complexe analyses nodig. De checklist vormt een overzicht van het bedrijf, en aan de hand daarvan bepaal je of het verder onderzoek waard is.
Ook de meest bekende waardebeleggers, Warren Buffett en Charlie Munger, hebben een checklist. Warren Buffett schreef hierover in zijn brief aan de aandeelhouders van 1977. Hij noemde het ‘De Vier Filters’.
Dit zijn:
Dat is nog eens een overzichtelijke checklist. Voor ons ‘normale stervelingen’ alleen veel te vaag. Wat is bijvoorbeeld ‘een redelijke prijs’? Hoe bepalen we hoe ‘gunstig de langetermijnvooruitzichten’ zijn?
De Vier Filters zijn wel heel geschikt als hoofdcategorieën. Bepaal zelf welke vragen onder elke categorie horen om antwoord te krijgen op de belangrijkste vraag: “is dit voor mij een goede belegging?”.
Het gebruik van een checklist is een goede manier om te leren van je fouten uit het verleden en dus toekomstige fouten te voorkomen. Het maken en bijhouden hoeft zelfs niet veel tijd te kosten.
Wanneer je hem regelmatig update met nieuwe inzichten heb je na verloop van tijd een op maat gemaakt document. Hiermee kan je snel het kaf van het koren scheiden op de beurs.