Beleggen
Beleggen

Succesvol beleggen vergt slechts drie stappen

Joeri 10 juli 2023

Binnen het beleggen geldt vaak dat eenvoud beter is. Dat geldt ook voor de strategie. Om op de lange termijn hoge rendementen te boeken zijn slechts drie simpele stappen nodig. Maar dat zegt niet dat het makkelijk is om deze stappen te volgen. 

De drie stappen voor succesvol beleggen zijn:

  • Stap 1: Koop aandelen van sterke bedrijven
  • Stap 2: Betaal niet te veel
  • Stap 3: Doe niets

Dat is overzichtelijk, maar zoals gezegd niet altijd gemakkelijk. Om op deze manier succesvol te beleggen zijn namelijk nog steeds veel onderzoek en gedegen analyse nodig. Een eenvoudige strategie, maar ook dat vergt (veel) werk. 

Bovendien komt iedere stap van deze strategie met haar eigen uitdagingen. Veel beleggers beschouwen stap twee of stap drie als het moeilijkst. 

Er zijn boeken vol geschreven over hoe een belegger de intrinsieke waarde van een aandeel kan bepalen. Dit is open voor interpretatie, de waardebepaling kan enorm uiteenlopen. Het vergt veel kennis en ervaring om de juiste inschatting te maken. Maar ook ervaren analisten zitten er regelmatig naast. 

Dit valt soms te compenseren met stap 3: niets doen. Deze stap lijkt simpel, toch gaan hier veel beleggers de mist in. Niets doen is namelijk heel moeilijk. Vooral met de financiële media die constant de volgende crisis of hype verkondigt. 

Het vergt veel discipline en geduld om simpelweg af te wachten. Beleggers moeten hiervoor hun emoties onder controle houden om niet irrationeel te handelen. 

Als Value Jagers spenderen we uiteraard veel aandacht aan stap 2: niet te veel betalen. Maar niet zonder de eerste stap uit het oog te verliezen. 

Stap 1 is het belangrijkste

Het kopen van sterke bedrijven is namelijk de belangrijkste stap, waarbij het vaak mis gaat. Het is misschien ook wel het moeilijkste onderdeel. Terwijl veel beleggers denken dat dit de gemakkelijkst stap is. 

Er zijn tienduizenden beursgenoteerde bedrijven. Waarbij ieder bedrijf zijn eigen businessmodel en risico’s heeft. Bepalen welk van deze ondernemingen sterk zijn, en welke niet, is een niet te onderschatten taak. 

Veel beleggers kopen dan ook aandelen van bedrijven die zij als sterk bestempelen, waarvan dat valt te betwijfelen. Deze beleggers focussen te veel op de andere twee stappen, en spenderen te weinig tijd aan het zoeken naar de sterkste bedrijven. 

Wie aandelen van écht sterke bedrijven koopt, beschermt zichzelf ook tegen verliezen op de lange termijn. Zelfs wanneer een belegger te veel betaalt voor de aandelen, geniet het deze bescherming. We nemen Johnson & Johnson (NYSE: JNJ) als voorbeeld. 

Kwaliteit compenseert prijs

JNJ is een bedrijf van hoge kwaliteit. Ze heeft een constante groei, stevige marges en ijzersterke balans. De afgelopen 20 jaar werd het verhandeld tussen de 25 keer de winst (begin deze eeuw) en 11 keer de winst (tijdens de Grote Financiële Crisis). 

25 keer de winst was objectief gezien te duur, zelfs voor een bedrijf wat in die periode de winst met 14% per jaar deed groeien. Maar zelfs beleggers die op de hoogste waardering van de afgelopen 20 jaar $ 10.000 investeerden, zagen dit – inclusief dividend – groeien tot $ 38.600 vandaag.

Te veel betalen, toch een mooi rendement. De reden is simpel: JNJ bleef al die jaren gestaag groeien en het bedrijf groeide dus in de waardering. Omdat een belegger kwaliteit kocht, kon ze te veel betalen zonder al te nadelige consequenties. 

Het kopen van een sterk bedrijf kan de waardering compenseren, andersom is dit niet het geval.

Beleggers die de drie stappen toepasten bij JNJ boekten nog een veel hoger rendement. Door te wachten met kopen tot 2009 betaalden zij niet te veel. In dat geval groeide een investering van $ 10.000 naar bijna $ 44.000 inclusief dividend, ondanks de kortere periode. In beide gevallen waren deze rendementen alleen mogelijk door na aankoop jarenlang niets te doen.

✅ 4 Super Value aandelen [GRATIS Gids]

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.