Beleggen
Beleggen

De basis van het waardebeleggen

Joeri 7 december 2022

Er is veel informatie te vinden over waardebeleggen. Misschien zelfs te veel informatie. Daardoor kan het voor beginnende beleggers overweldigend zijn. Want waar moet u beginnen? En wat is nu echt belangrijk? De analisten van Value Jagers hebben tientallen jaren ervaring als waardebeleggers, en dit is volgens hen de basis.

Allereerst is het belangrijk de juiste verwachtingen te hebben. Vele onderzoeken tonen aan dat waardebeleggers op de lange termijn het hoogste rendement boeken.

Het is echter geen strategie ‘om snel rijk te worden’ (wees trouwens zeer terughoudend wanneer een partij dat belooft). 

Koop kwaliteit en houd dit vast

Bij waardebeleggen speelt de fundamentele analyse een grote rol. Dit betekent dat het gaat om de kracht van het onderliggende bedrijf. We besteden dus veel meer aandacht aan het bedrijf dan aan de bewegingen van het aandeel. 

Het is kwestie om de sterkste bedrijven te kopen, maar daar niet te veel voor te betalen. Vervolgens houdt u deze aandelen relatief lang aan, meestal een paar jaar. 

Het is dus ook belangrijk om alleen geld te investeren wat u de komende jaren kan missen. Vaak duurt het een paar jaar voordat de thesis uitkomt. Het zou zonde zijn wanneer u te vroeg moet verkopen omdat u het geld nodig heeft. 

De beurs is volatiel

De beurs beweegt veel meer, en reageert veel sneller en extremer op ontwikkelingen, dan dat de onderliggende bedrijven veranderen. Van dag tot dag kunnen beurskoersen meerdere procenten stijgen of dalen. Er zijn weken met tientallen procenten koerswinst, en maanden waarin vrijwel niets lijkt te gebeuren. 

Soms raakt u in een paar dagen het rendement van de voorgaande jaren kwijt, zoals bijvoorbeeld in het voorjaar van 2020. 

Laat de waan van de dag niet uw beleggingsbeslissingen beïnvloeden. Op de lange termijn stijgen de beurskoersen, en verdienen beleggers geld. 

De reden hiervoor is eigenlijk vrij simpel. Over een periode van tientallen jaren hebben de grote successen van bedrijven een veel grote invloed op de waarde dan kleine, en vaak tijdelijke, tegenslagen. 

Op de korte termijn wordt de koers bepaald door zaken als sentiment, rentestanden en kwartaalcijfers. Op de lange termijn gaat het echter om technologische vooruitgang, innovatie, financiële discipline en het ondernemerschap van het management. 

Dat zijn zaken waar het bedrijf zelf invloed op heeft, en op de lange termijn wegen die factoren veel zwaarder. 

✅ Aandelen Porsche met een korting van -60% [GRATIS Gids]

Lees ook:

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.