Beleggen
Beleggen

Beleg voor de lange termijn

Joeri 31 maart 2023

Veel beleggers beginnen als speculanten. Ze nemen veel risico in de hoop in korte tijd een flink rendement te boeken. Dit kan best een poosje werken… tot het niet meer werkt. Speculeren op de beurs, door het nemen van veel te grote risico’s, kost op de lange termijn rendement. Daarnaast is het een zeer tijdrovende bezigheid, die zich niet vertaalt in welvaart over 30 of 40 jaar.

Hoe eerder de belegger beseft dat alles draait om de lange termijn, hoe beter. We geven zes korte tips om hiermee hogere rendementen te behalen, tegen lagere risico’s. 

Denk altijd aan de lange termijn

Dit klinkt natuurlijk logisch, aangezien dit hele blog om dit principe draait. Toch willen we het apart benoemen. Denk bij het beleggen altijd aan het onderliggende bedrijf, en hoe dat zich de komende jaren en decennia waarschijnlijk zal ontwikkelingen. 

Focus daarop, en niet op de koersuitslagen van het aandeel van dag tot dag. 

Investeer in wat u kent

Veel superbeleggers zeggen dit principe te volgen. Het begrijpen wat het bedrijf exact doet, en hoe het geld verdient, is cruciaal. Daarom kan het een goed startpunt zijn om bedrijven te onderzoeken waarvan u de producten of diensten zelf naar tevredenheid gebruikt.

Benader eventuele investeringen vervolgens alsof u het hele bedrijf koopt. 

Betaal niet te veel

Bij Value Jagers blijven we natuurlijk waardebeleggers. Het kopen van een fantastisch bedrijf tegen een te hoge prijs levert alsnog een laag rendement op. De beurs is gelukkig een prachtig mechanisme. Het is constant in beweging en biedt dus regelmatig mogelijkheden om aandelen van bedrijven onder de intrinsieke waarde te kopen. 

Hiermee profiteert u op de lange termijn niet alleen van de groei van het bedrijf, maar ook van de expansie van de waardering.

Wees geduldig en gedisciplineerd 

Voorkom overhaaste, en dus vaak door emotie ingegeven, beslissingen. Het maken van een beleggingsplan met duidelijke regels helpt hierbij. Bedenk dat u investeert voor meerdere decennia, maakt het dan echt uit of u vandaag of morgen de knoop doorhakt? 

Handelen vanuit emotie is vrijwel altijd een slecht idee op de beurs. 

Leer van de geschiedenis

Uiteraard herhaalt de geschiedenis zich niet exact, maar bepaalde patronen komen vaak terug. Onderzoek waarom sommige bedrijven faalden, terwijl anderen floreerden. Bepaal vervolgens hoe zich dat verhoudt tot investeringskansen die u vandaag ziet. 

Wees tegendraads

Als waardebeleggers met een focus op de lange termijn behoren we tot de minderheid. Het vergt een bepaalde houding en visie. Veel beleggers willen snel rendement, en lopen achter trends aan. 

Het is niet altijd eenvoudig om schijnbaar als enige een bepaald standpunt te hebben. 

Conclusie

Het nemen van beleggingsbeslissingen met het oog op de lange termijn heeft drie grote voordelen: het verlaagt het risico, het is minder stressvol en het levert meer geld op.

✅ 3 goedkoopste (value) aandelen voor 2023 [GRATIS Gids]

Lees ook:

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.